Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, inainte de plecarea la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, pe tema crizei migratiei din Marea Mediterana, ca este nevoie de masuri credibile pentru sprijinirea tarilor de origine, ca solutie de prevenire a migratiei ilegale.

Seful statului a precizat, intr-o declaratie de presa sustinuta la Aeroportul Henri Coanda, ca Romania regreta profund ”tragediile care au avut loc si sustine efortul de imbunatatire a utilizarii instrumentelor de care dispune Uniunea Europeana, in domeniu, pentru a evita repetarea unor astfel de situatii si pentru a evita pierderile de vieti omenesti”.

Conform MEDIAFAX, Iohannis a aratat ca, in esenta, in cadrul reuniunii extraordinare se va discuta despre masurile pe care Uniunea Europeana si statele membre le pot lua, pentru a ameliora situatia generata de fluxurile migratorii din aceasta regiune. ”Se contureaza cateva directii de actiune: stoparea traficului de fiinte umane, inclusiv prin anihilarea retelelor de traficanti, prin capturarea si distrugerea capacitatilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor aflati in pericol, pe mare, intarirea cooperarii cu statele de origine si de tranzit si in final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate”, a precizat Klaus Iohannis.

"Niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta"

Presedintele a mai aratat ca ”este nevoie de masuri credibile in sprijinul dezvoltarii economice a tarilor de origine, ca solutii pe termen lung de prevenire a migratiei ilegale”. Iohannis a anuntat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca joi participa la reuniunea extraordinara a Consiliului European care va cauta solutii pentru criza migratiei, aratand ca "niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta". "Razboiul, dictaturile ori coruptia generalizata silesc oameni din multe tari ale lumii sa-si paraseasca satele si orasele si sa ia calea refugiului. Traficanti de toate felurile promit sa-i duca in tari libere de violenta si persecutie. Niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta si, de aceea, maine particip la reuniunea extraordinara a Consiliului European care va cauta solutii pentru criza migratiei", se arata in mesajul postat pe contul de Facebook al presedintelui.

Reuniunea extraordinara a fost convocata de Donald Tusk, presedintele Consiliului European. "Am decis sa convoc o reuniune extraordinara a Consiliului European, pentru joia aceasta, pentru abordarea situatiei din Marea Mediterana", a declarat, la inceputul saptamanii, pe Twitter, Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

Peste 1.000 de persoane s-au inecat, in ultima saptamana, in Marea Mediterana in incercarea de a ajunge din nordul Africii in Italia. Guvernul de la Roma a cerut in repetate randuri asistenta suplimentara din partea Uniunii Europene pentru a face fata afluxului de imigranti din nordul Africii. Potrivit autoritatilor italiene, aproximativ un milion de imigranti africani asteapta, pe coastele Libiei, sa porneasca pe mare spre Malta si Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.