Instanta suprema a admis, miercuri, contestatia expertului evaluator Neculai Nistor, care va fi plasat din arest la domiciliu sub control judiciar, in dosarul despagubirilor ilegale de la ANRP, in timp ce fosta presedinte a ANRP Ingrid Zaarour poate pleca din tara pentru tratament.

Decizia de miercuri a instantei in dosarul despagubirilor ilegale de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in care este judecat fostul sef al ANI Horia Georgescu, este definitiva. Ingrid Zaarour, judecata in dosarul ANRP sub control judiciar, poate pleca din Romania in perioada 15 aprilie - 16 mai 2015, pentru a se deplasa la Milano, in vederea evaluarii sale oncologice la Institutul European de Oncologie, in urma deciziei de miercuri a instantei. Expertul evaluator Neculai Nistor, judecat pana in prezent in arest la domiciliu, va fi plasat sub control judiciar.

Conform MEDIAFAX, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in 9 aprilie, trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati. Procurorii i-au trimis in judecata si pe Ingrid Zaarour, fost presedinte al ANRP, Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, fosti vicepresedinti ai ANRP, si pe fostul presedintele al ANI Horia Georgescu, toti trei arestati in prezent.

In fata magistratilor vor ajunge si Remus -Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii pentru coruptie in alta cauza, fost vicepresedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relatii interetnice, precum si Constantin-Catalin Canangiu, pentru faptele comise in perioada in care era reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Toti cei sapte vor fi judecati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In plus, va ajunge in fata instantei deputatul Theodor Nicolescu, aflat in arest preventiv, pentru faptele comise in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. El este acuzat de luare de mita in forma continuata si abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. De asemenea, au fost trimisi in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. In plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat si de luare de mita. "Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

Citeste si:
ÎCCJ a respins definitiv cererea de plasare sub control judiciar a...
ÎCCJ a respins definitiv...

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani si bunuri ce apartin acuzatilor din acest caz si au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu si suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mita.

Dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.