Perioada de planificare a apararii va fi extinsa de la 6 la 10 ani, in scopul asigurarii concordantei procesului national de planificare a apararii cu cel al NATO, in baza unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

Conform Guvernului, proiectul are in vedere eficientizarea procesului de planificare a apararii prin concentrarea pe dezvoltarea de capabilitati in scopul integrarii tuturor disciplinelor de planificare a apararii si asigurarii coerentei acestora cu evolutia proceselor de planificare a apararii din NATO si UE.

In principal, proiectul de lege vizeaza extinderea perioadei de planificare de la 6 la 10 ani, stabilirea unui mecanism legal care faciliteaza dezvoltarea capabilitatilor militare si non-militare asumate de Romania in cadrul procesului NATO de planificare a apararii, capabilitati care pot fi realizate de catre Ministerul Apararii in colaborare cu alte ministere sau agentii guvernamentale, precum si eficientizarea activitatii directorilor de programe majore, prin stabilirea unor obiective si prioritati clare in toate domeniile de planificare a apararii, scrie MEDIAFAX.

Aceste obiective si prioritati se stabilesc in concordanta cu cele identificate la nivelul ministerului, prin Directiva de planificare a apararii.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, programele majore includ resursele alocate anual pentru realizarea actiunilor si masurilor cuprinse in aceste programe si fondurile necesare acoperirii obligatiilor financiare fata de organizatiile si initiativele internationale in domeniul apararii. Programele majore sunt elaborate anual, pentru un orizont de timp de 10 ani.

Documentul mai prevede eficientizarea procesului de evaluare a planificarii apararii, prin informarea anuala a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, referitor la stadiul indeplinirii obiectivelor stabilite atat la nivelul ministerului, precum si in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. In prezent, procesul de planificare a apararii este instituit prin Legea 473/2004 privind planificarea apararii. Noul proiect de lege urmareste, potrivit Guvernului, reglementarea controlului democratic civil in domeniul apararii prin statuarea rolului institutiilor constitutionale in formularea politicii de aparare si fundamentarea bugetului ministerului.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.