Aproximativ 300 de localitati din tara nu au medic de familie, in zone din Vaslui, Apuseni sau Delta, la nivel national existand aproape 2,3 milioane de romani care nu figureaza pe lista niciunui doctor, a anuntat, marti, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"La nivel national, 300 de localitati nu au medic de familie. Sunt unele localitati foarte mici, altele mai mari. Sunt cateva in Vaslui, in Apuseni si in Delta, zone mai greu accesibile si defavorizate. De aceea am revizuit sistemul de acordare a sporurilor si avem un plus de 25 la suta care primesc un spor considerabil . In Delta, sporul este foarte mare, dar au mai ramas doi medici. Unul are 4.500 de pacienti, altul 5.500 de pacienti", a spus Ciurchea la conferinta "Drepturile pacintilor - intre teorie si practica", organizata la Senat.

El a precizat ca se incearca implicarea atoritatilor locale pentru a-i ajuta pe medicii din aceste zone Totodata, presedintele CNAS a spus ca aproape 2,3 milioane de romani nu se regasesc pe lista niciunui medic de familie, fiind vorba despre persoane care fie se afla in strainatate , fie nu au avut nevoie de medic. Intrebat daca nu exista riscul unui exod al medicilor din rural spre urban, Ciurchea a raspuns ca nu este posibila o astfel de situatie pentru ca doctorii trebuie sa aiba minumum 800 de persoane pe lista, iar acest lucru este greu de realizat, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a recunoscut, insa, ca, printr-un ordin comun al MS si CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri. "Sunt si medici din rural care au pierdut din sporuri pentru ca un oras in campie cu acces usor si drumuri asfaltate nu reprezinta conditii deosebit de grele. Pentru a rezolva deficitul din rural ar trebui sa exite o cerere la fel de mare ca in urban. Ar trebui sa fie un spor in plus, dat de autoritatea locala. Apoi, mai este programul unui medic intre doua autobuze. Este o mare problema. Medicii ar trebui sa revizuiasca progarmul in functie de pacientii de la tara, care ziua care sunt la camp", a adaugat Vasile Ciurchea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.