Umilirea copilului este, din pacate, o practica larg raspandita in Romania, unde rata violentei fata de copii atinge cote alarmante.

Umilirea copilului, chiar fara intentie, este un abuz, iar parintii trebuie sa devina constienti de greselile pe care le fac si sa inceteze cu ele.

Cum umilesti involuntar copilul?

„Lasa, tu nu poti ca esti inca mic!” O auzim adesea prin parcuri si nu numai. Copilul este mereu subestimat si i se reaminteste intruna ca nu poate.

„Lasa ca eu stiu mai bine!”
este o alta expresie des folosita si, recunoastem, de cele mai multe ori cu bune intentii. Avand in vedere ca ai cu vreo 25 de ani mai mult decat copilul, este probabil ca in multe privinte sa stii, intr-adevar, mai bine.

Recitatul poeziilor. Intr-un mod absolut lipsit de consideratie, unii parinti le cer copiilor lor sa performeze pentru a demonstra altora, adesea nici macar interesati, ce copii grozavi au. Copilul nu se distreaza, ci se simte pus sub lupa si umilit, caci nu are dreptul sa aleaga pentru sine.

„Cum spui cand....?”. Este modul parintelui de a-si atentiona copilul ca trebuie sa salute, roage, multumeasca si sa foloseasca alte expresii de politete.

Corectarea copilului in public
. Copiii gresesc. Ca si noi, adultii! Problema este ca atunci cand adultul greseste, i se ofera ocazia sa isi identifice si repare greseala, fara a fi umilit in public pentru ea.

Copiii insa, au nenorocul de a fi certati in gura mare, de a li se spune, cu martori, ca ce au facut a fost rau, de a fi corectati fara strop de diplomatie. Tu cum te-ai simti daca ai pati asta?

Asadar, parintii ar trebui sa devina constienti de toate aceste mici greseli pe care le fac, adesea din cauza mostenirii primite, la randul lor, de la parinti care i-au crescut la fel. Nu e niciodata prea tarziu sa ne schimbam in bine!

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul bebelusilor.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.