Nasterea unui copil este, cu siguranta, o experienta care schimba totul. Insa de multe ori, in societatea romaneasca si nu numai, nasterea o schimba mai profund pe proaspata mamica si schimba relatia dintre soti.

Taticul se vede de multe ori presat sa se schimbe, din cauza fortelor exterioare, nu dintr-o pornire interioara. Este firesc sa fie asa: oricat de mult si-ar iubi copilul, el nu a trecut prin sarcina si nastere si nu a fost transformat pana in cele mai fine procese biochimice de catre furtuna hormonala.
Care sunt greselile care pot conduce la divort?

Lipsa de comunicare. Aceasta este prima problema care afecteaza cuplurile. Unde sunt vremurile cand, lipsiti de griji, partenerii vorbeau cate in luna si in stele?

Acum, obositi si stresati, coplesiti de treburile care par sa nu se mai termine, stresati la serviciu si plini de sarcini de indeplinit si acasa, cei doi mai au rareori timp sau dispozitie sa stea de vorba.

Convingerea ca iubirea e suficienta. Fluturasii din stomac se transforma in ceva mai subtil si mai stabil. Ea trebuie insa insotita de intelegere, respect, empatie, ajutor, deschidere. Daca te bazezi doar pe faptul ca iti iubesti partenerul si ca si el te iubeste pe tine, s-ar putea sa esuati trist.

Diviziunea muncii. Atunci cand sotia isi petrece timpul in bucatarie, gatind, in timp ce sotul da repede cu aspiratorul si spala baile, iar cel care termina primul se tolaneste pe fotoliu pentru un bine meritat moment de respiro, lucrurile nu mai merg bine.

Este esential ca cei doi parteneri sa se ajute reciproc, sa gaseasca inclusiv treburi casnice pe care sa le faca impreuna. O gluma, o mana de ajutor, colaborarea sunt cele care intaresc relatia.

Lipsa acivitatii sexuale.
Nasterea schimba multe lcururi in ceea ce priveste corpul femeii. Mamica este deseori stresata de schimbarile produse. Oboseala si alaptarea afecteaza sever libidoul.

Problemele apar atunci cand partenerii renunta sa mai incerce sa gaseasca momentul potrivit, complicitatea, dorinta de dinainte. Atunci cand nici macar nu isi mai propun sa se „intalneasca” seara, dupa culcarea copilului, pentru ca „oricum” cel mic se va trezi, sau ei vor fi prea obositi.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

Lipsa timpului personal. Oricat de iubitori ar fi, ca parinti, adultii au nevoie, pentru sanatatea lor psihica, sa petreaca timp si cu alti adulti.

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.