Elena Udrea a cerut instantei sa ii inlocuiasca masura arestului preventiv, aratand ca nu trebuie sa stea inchisa de dragul opiniei publice, care nu reprezinta un substitut al probelor din dosar, a declarat avocatul Marius Striblea, dupa sedinta de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Instanta suprema a judecat, joi, contestatia formulata de fostul ministru Elena Udrea dupa ce un judecator de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a respins, in 10 aprilie, cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.

Avocatul Marius Striblea a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca in ultimul cuvant Elena Udrea a spus instantei ca la acest moment poate fi eliberata, precizand ca nu este firesc sa fie tinuta in arest preventiv pentru ca opinia publica se asteapta la acest lucru.

Intrebat daca o noua proba a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), respectiv un raport al Corpului de control al primului ministru, a reprezentat unul dintre motivele pentru instanta i-a prelungit Elenei Udrea, in 23 martie, mandatul de arestare preventiva cu inca 30 de zile, avocatul a spus ca respectivul document a fost invocat doar de procurori, iar aceasta proba nu a fost luata in considerare la judecarea cauzei. Avocatul a precizat ca acel document a fost depus la dosar in perioada dintre propunerea procurorilor de prelungire a masurii si contestatia la decizia de prelungire a arestarii preventive in cazul fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Instanta suprema urmeaza sa decida daca Elena Udrea ramane in arest preventiv sau aceasta va fi cercetata in arest la domiciliu ori sub control judiciar, in dosarul "Gala Bute".

In 23 martie, instanta suprema a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventiva a Elenei Udrea. Procurorii DNA au aratat atunci in fata instantei ca din probele cauzei a rezultat ca privarea de libertate a Elenei Udrea si a altor inculpati din dosar este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

Citeste si:
Ciolacu: „Există suspiciuni clare de măsluire! Eu mă mir că nu a...
Marcel Ciolacu: „Există...

"Generalizarea la nivelul administratiei publice a unui comportament prin care se stabileste o legatura directa, aproape automata, intre platile efectuate din fondurile publice si perceperea unui comision de 10% de catre persoanele care conduc autoritatile contractante reprezinta un fenomen extrem de periculos pentru buna functionare a statului. Totodata, prin acest gen de fapte, care urmaresc favorizarea anumitor operatori economici, se aduce o atingere semnificativa liberei concurente, un principiu esential intr-o economie de piata, in conditiile in care probele administrate in cauza au demonstrat ca doar anumite societati comerciale, care pot influenta deciziile autoritatilor, au acces la fondurile publice. Acest fenomen nu ar putea avea loc in lipsa unor persoane dispuse sa ascunda faptele de coruptie prin punerea la dispozitia persoanelor implicate a unor instrumente sofisticate care sa ascunda natura tranzactiilor si beneficiarii finali", au aratat procurorii DNA la judecarea prelungirii masurii preventive, argumente retinute de instanta in motivarea deciziei.

Anchetatorii precizau ca modul de savarsire a faptelor si felul in care inculpatii se raportau la fondurile publice, "privite ca o sursa de care pot dispune discretionar in functie de interesul propriu, contureaza o vadita stare de pericol pentru ordinea publica".

Fostul ministru Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul "Gala Bute", in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au extins recent urmarirea penala pe numele Elenei Udrea, si pentru spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

Citeste si:
Udrea, despre condamnarea sa la 8 ani de închisoare: „O decizie...
Udrea, despre condamnarea sa...

Extinderea urmaririi penale a fost dispusa atat in cazul Elenei Udrea, cat si in ceea ce il priveste pe Tudor Breazu, pentru aceeasi acuzatie.

Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu Stefan, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 lei", sustin procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

Citeste si:
Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Balș
Dosar penal pentru săvârşirea...

"O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", spun procurorii anticoruptie.

In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

"Urmare acestei solicitari, in data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor realizate de cele doua societati mentionate din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Suma a fost predata de Nastasia Gheorghe in aceeasi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", potrivit DNA.

In perioada 19 iulie 2011 - 18 iulie 2012, in contabilitatea PDL Bucuresti ar fi fost inregistrate 21 de contracte de donatie cu o valoare totala de 1.537.200 lei, potrivit anchetatorilor.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.