Social 2 Aprilie 2015 11:27
Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), joi, intr-o sedinta fara caracter public si in care voturile membrilor au fost secrete.

Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), joi, intr-o sedinta fara caracter public si in care voturile membrilor au fost secrete. In urma scrutinului organizat joi la sediul CNA, Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al CNA, cu opt voturi "pentru" si unul "impotriva".

Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al CNA in urma unui vot secret la care au participat noua membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), singurii absenti fiind Laura Georgescu, presedintele CNA, si Gabriel Tufeanu. Pentru ocuparea acestei functii, Rasvan Popescu a concurat cu Lorand Turos.

Rasvan Popescu a fost numit membru titular in CNA de Parlamentul Romaniei, la propunerea Senatului (fiind sustinut de PSD), pentru perioada decembrie 2012 - 2018. Rasvan Popescu a ocupat si functia de vicepresedinte interimar al CNA, in perioada 28 decembrie 2012 - 14 ianuarie 2013. De asemenea, Rasvan Popescu a fost presedinte al CNA in perioada 2007 - 2012. Pana in 2000, cand si-a inceput activitatea de membru CNA, Rasvan Popescu a lucrat ca jurnalist de presa scrisa si radio BBC, redactor-sef la TVR si purtator de cuvant al Guvernului si apoi al Presedintiei Romaniei. Pentru ocuparea locului vacant de vicepresedinte al CNA, Consiliul a trebuit sa organizeze alegeri, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) In absenta presedintelui conducerea Consiliului este asigurata de vicepresedinte. (3) Vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Daca functia de presedinte sau vicepresedinte devine vacanta, se procedeaza la alegerea, in conditiile alin. (1) si (3), a unui presedinte, respectiv vicepresedinte", scrie MEDIAFAX.

Pentru functia de vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului a putut candida orice membru al Consiliului, numit in conditiile legii. Alegerea candidatului/ candidatilor pentru functia de vicepresedinte al CNA se face prin vot secret, in conditiile prevazute de lege. In cazul in care candidatii nu intrunesc numarul de voturi necesar pentru alegerea in aceasta functie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Daca nici in acest caz nu se reuseste alegerea candidatului pentru functia de vicepresedinte, se declanseaza o noua procedura de alegere.

Citeste si:
Raluca Turcan: Alegerile locale vor fi organizate nu mai târziu de...
Raluca Turcan: Alegerile...

In prezent, Consiliul National al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (presedinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea. Functia de vicepresedinte al CNA a devenit vacanta dupa ce Viorel Vasile Buda a anuntat, pe 16 septembrie 2014, ca si-a dat demisia, invocand motive personale. El a ramas in continuare membru al CNA.

Pe de alta parte, pe 19 martie, sase membri ai Consiliului National al Audiovizualului au votat, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

Hotararea a fost transmisa la Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor de membrii CNA Radu Calin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Rasvan Popescu, Dorina Rusu si Florin Gabrea, potrivit precizarilor facute, pe 24 martie, de parlamentarul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei, in timpul unei sedinte in care au fost audiati membrii CNA.

Citeste si:
Raportul CNA pe 2015: 61 de sedinte si 69 amenzi
Raportul CNA pe 2015: 61 de...

Tot pe 24 martie, deputatii Gigel Stirbu si Madalin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu sa isi dea demisia de la sefia CNA, dupa ce au constatat ca Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocarii sale din functia de presedinte, insa Georgescu a spus ca nu va demisiona, pentru ca nu a incalcat niciodata legea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.