Social 24 Martie 2015 12:33
Comisia Europeana a anuntat, luni, ca a retras, anul trecut, aproape 2.500 de produse, 28% dintre acestea fiind jucarii, de pe piata Uniunii Europene, deoarece erau periculoase pentru consumatorii europeni, principala tara de provenienta a acestora fiind China.

Comisia Europeana a interzis, in 2014, introducerea in UE sau eliminarea de pe piete a aproape 2.500 de produse, de la jucarii la autovehicule, deoarece erau periculoase pentru consumatorii din UE, potrivit unui comunicat. Depistarea acestor produse s-a facut prin intermediul Sistemului de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase, din care fac parte 31 de tari (cele 28 de state membre, plus Islanda, Liechtenstein si Norvegia).

Acesta garanteaza faptul ca informatiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piata sau rechemate oriunde in Europa circula rapid intre statele membre si Comisia Europeana. In acest fel, se iau ulterior masuri adecvate peste tot in UE (interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale), iar consumatorii sunt informati.

Comisia Europeana precizeaza ca, in 2014, s-au inregistrat in sistem 2.755 de astfel de masuri. Site-ul Sistemului de alerta rapida a atras aproximativ doua milioane de vizitatori in 2014, iar noile instrumente de cautare permit consumatorilor si intreprinderilor sa fie mai bine informati cu privire la detectarea produselor periculoase si la rechemarea de produse, scrie MEDIAFAX.

Executivul european a anuntat ca cele doua categorii principale de produse pentru care s-au luat, anul trecut, masuri corective au fost jucariile (28%) si articolele vestimentare, produsele textile si articolele de moda (23%). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numara riscul de ranire, riscurile legate de substante chimice si riscurile de asfixiere.

Cele mai frecvente riscuri privind substantele chimice notificate in 2014 au vizat produsele de incaltaminte si articolele din piele (de exemplu, crom - o substanta care sensibilizeaza pielea), jucariile si articolele pentru ingrijirea copilului (de exemplu, agenti de dedurizare a materialelor plastice, care pot provoca probleme de fertilitate) si bijuteriile-fantezii (de exemplu, metale grele cu efect nociv). China ramane principala tara de origine a produselor semnalate in sistemul de alerta. Anul trecut, 64% din numarul total de notificari privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca in 2013.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.