Social 25 Martie 2015 09:06
Numai cine nu are inca copii, isi face calcule despre cat si cum ii va permite copilului sa ii schimbe viata. Cei care sunt deja parinti stiu ca un copil pur si simplu schimba TOTUL asadar, si relatia de cuplu.

Oricat de mult si-ar fi dorit copilul si oricat de dedicat i-ar fi, cuplul trece prin perioade dificile dupa nastere.

Oboseala

Oboseala ii afecteaza deopotriva pe ambii proaspeti parinti. Stresul legat de binele celui mic, venit la pachet cu lipsa de somn, isi pun amprenta asupra lor. Dupa cum stim cu totii, oboseala vine la pachet cu iritabilitate crescuta, lipsa de rabdare si empatie...si de aici nu rezulta decat probleme.

Schimbari substantiale legate de activitatea sexuala

Cele 40 de zile de lauzie sunt deja o incercare pentru un cuplu obisnuit cu o viata sexuala activa, mai ales daca partenerii fac parte din categoria norocosilor al caror libido nu s-a schimbat dupa nastere. Insa activitatea sexuala este influentata de multi factori, care de cele mai multe ori duc la o scadere drastica a acesteia.

Schimbarile fizice ale mamei ingreuneaza de multe ori relatiile de cuplu

Majoritatea barbatilor nu are o problema cu faptul ca proaspata mamica s-a ingrasat in perioada sarcinii, insa aceeasi majoritate recunoaste ca intampina ceva dificultati in ceea ce priveste, sa spunem, functionalitatea sanilor. Brusc, sanii devin sursa de hrana pentru bebelus, iar barbatii recunosc ca au o retinere pe motive legate de laptele matern. Pe de alta parte, aceleasi schimbari fizice prin care trece mama o pot face mai retinuta in ceea ce priveste nuditatea. Orice mama stie ca trupul ei tocmai a trecut prin schimbari majore, iar asta o poate face sa isi doreasca, mai mult sau mai putin constient, sa se „ascunda” pana cand va redeveni „frumoasa” adica asa cum era inainte!

Schimbari legate de viata sociala

Cel putin in primele luni dupa nastere, mamica nu poate lipsi de langa bebelus pentru mai mult de 2-3 ore.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Orice plecare trebuie precedata de pregatiri. Pentru un cuplu care iesea adesea in oras cu prietenii, aceasta limitare a vietii sociale poate fi un factor de stres. In plus, taticii nu „beneficiaza” de aceeasi furtuna hormonala care o tine pe mamica lipita de puiul ei. Ei evalueaza noua situatie mai obiectiv si le e mai greu sa inteleaga de ce partenera lor nu se da dusa de langa bebelus.

Pe de alta parte, daca taticul incearca sa isi pastreze obiceiurile de dinainte de nasterea copilului, aceasta poate starni resentimente din partea mamicii care petrece deja destul timp „singura” acasa si care si-ar dori un ajutor la treburile casnice sau, pur si simplu, companie.

Citeste mai multe in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.