Social 21 Martie 2015 14:52
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, vineri, dupa ce a verificat stadiul lucrarilor pentru reabilitarea plajelor din Mamaia si Constanta, ca, desi exista intarzieri, lucrarile vor fi gata pana in toamna acestui an, fara sa fie afectat sezonul estival.

Ministrul Gratiela Gavrilescu a mers mai intai in zona de la intrarea in statiunea Mamaia dinspre Constanta, unde lucrarile pentru reabilitarea plajei sunt realizate de firma Porr Bau, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul a recunoscut ca, fata de graficul stabilit, sunt cateva zile de intarziere, spunand ca pana in 15 aprilie aceasta intarziere trebuie recuperata. De asemenea, plaja trebuie sa fie eliberata pana la 1 mai, astfel incat turistii sa nu fie afectati de aceste lucrari, iar cu exceptia unei mici portiuni de plaja de la intrarea in Mamaia nu vor exista zone ingradite turistilor.

Apoi, ministrul Mediului a inspectat lucrarile de reabilitare a plajelor din municipiul Constanta, realizate de firma Van Oord, spunand ca se constata un progres fata de Mamaia, chiar daca si aici se inregistreaza mici intarzieri. "Am terminat si vizita pe santierul firmei Van Oord. Constat ca lucrurile sunt mult mai evoluate decat la firma anterioara. Atrag atentia antreprenorului sa-si termine lucrarile in graficul promis. De la ultimele discutii evolutia este buna, lucrarile se desfasoara conform graficului, chiar daca este un mic decalaj", a afirmat ministrul Mediului.

De asemenea, pana in 15 aprilie nu trebuie sa mai existe pietre pe plaja, iar eventualele incidente care vor avea loc vor fi in responsabilitatea constructorilor. "Pana pe 15 aprilie trebuie sa nu fie pietre pe plaja decat in zona de lucru, unde nu avem plaje. Pana la acea data trebuie sa-si incheie activitatea, astfel incat niciun cetatean sa nu fie deranjat. Tot ce inseamna plaja este atributul dumnealor si pentru orice incident ar putea avea loc sunt direct raspunzatori", a afirmat Gratiela Gavrilescu.

Astfel, in timpul sezonului lucrarile se vor desfasura doar in apa, urmand ca dupa 15 septembrie sa inceapa innisiparea plajelor. Ministrul a dat asigurari ca lucrarile pentru reabilitarea plajelor se vor incheia pana in luna noiembrie a acestui an. Urmatoarea vizita pe care Gratiela Gavrilescu o va face pe aceste santiere va fi in jurul datei de 15 aprilie. La finalul acestui proiect, realizat cu fonduri europene, plajele de la intrarea in Mamaia, din Constanta si din Eforie Nord vor fi mai late cu cel putin 60 de metri. In prezent, se fac lucrari pentru realizarea de diguri emerse si submerse, iar apoi se va trece la innisipare. Nisipul urmeaza sa fie adus din mare, dintr-o zona aflata la 12 kilometri in larg, cu o nava de dragaj. Nisipul va ajunge apoi pe plaja cu ajutorul unei tubulaturi submarine.

Citeste si:
Pe 20 aprilie începe sezonul Taurului. În următoarele săptămâni se...
Pe 20 aprilie începe sezonul...

Valoarea acestui proiect este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro reprezinta finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro - finantare nerambursabila de la bugetul de stat si 43.416 de euro este contributia beneficiarului (Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral). Prin acest proiect sunt propuse masuri de protectie a zonei costiere impotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste sapte kilometri de plaja, in cinci locatii prioritare din partea sudica a litoralului romanesc al Marii Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.