Social 18 Martie 2015 10:13
Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat ca, alaturi de alti fosti membri ai comisiei pentru stabilirea despagubirilor din ANRP, a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat propunerea de arestare a procurorilor DNA pentru Horia Georgescu si alti trei fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precum si pentru patru experti evaluatori.

Astfel, instanta a decis arestarea lui Georgescu, precum si a lui Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, alaturi de expertii evaluatori - Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu.

In ceea ce ii priveste pe expertii evaluatori Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula, instanta a dispus ca acestia sa fie cercetati in arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia poate fi contestata la aceeasi instanta, nefiind definitiva, dar va fi aplicata de indata. Toti cei sapte fosti membri ai comisiei din ANRP, precum si expertii evaluatori sunt acuzati de abuz in serviciu. In acelasi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a presedintelui din perioada in care s-au acordat respectivele despagubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrandu-le anchetatorilor ca sufera de o boala incurabila, scrie MEDIAFAX.

Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de deputatul PNL Theodor-Catalin Nicolescu si fata de fostul vicepresedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Dupa ce a fost retinut, Horia Georgescu i-a inaintat avocatului sau demisia din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), aceasta fiind depusa la Senat marti.

Potrivit ordonantei de retinere emise pe numele lui Georgescu, in luna ianuarie, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare.

In perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despagubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizeaza ca valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

"Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Procurorii au precizat ca, in doua cazuri, evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, "comparabile" constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, "fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare".

"Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire", au mai aratat procurorii DNA.

Citeste si:
Horia Georgescu, fost sef ANI, condamnat la 4 ani de inchisoare
Horia Georgescu, fost sef...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.