Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei va fi redeschisa pentru turisti, incepand din 1 martie, dupa trei luni in care a fost inaccesibila din cauza zapezii de peste un metru care acoperea zona sacra si zidurile.

"Din 1 martie, turistii pot sa viziteze Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia, care din 1 decembrie este inchisa publicului din cauza zapezii care a acoperit monumentul. Turistii trebuie sa ia in considerare ca sunt inca portiuni cu zapada pe drumul de acces si ca ultimii patru kilometri pot fi parcursi doar cu autoturisme cu tractiune pe cele patru roti sau pe jos", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Hunedoara, Marin Butar.

Potrivit regulamentului de vizitare, Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei poate fi vizitata din 1 martie pana in 30 aprilie, intre orele 9.00 si 18.00, pretul unui bilet fiind de 5 lei pentru adulti si 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari. In perioada 1 mai - 30 septembrie orarul de vizitare se prelungeste pana la ora 20.00, iar din 1 octombrie pana in 30 noiembrie se revine la programul de vizitare intre 9.00 si 18.00, situl fiind inchis incepand cu 1 decembrie.

"In perioada 1 decembrie - 28 februarie, cetatea poate fi vizitata numai de grupuri de peste cinci persoane insotite de ghid si numai cu avizul Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din subordinea CJ Hunedoara si cu conditia ca vremea sa permita acest lucru. Acest regulament este menit sa protejeze cetatea dacica, dar si turistii care nu isi dau seama la ce riscuri se expun atunci cand vor sa viziteze fosta capitala a Daciei in toiul iernii, pe viscol, sau cand zapada in Muntii Orastiei e de cativa metri", a mai spus Butar.

Cetatile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costesti - Cetatuia, Blidaru, Luncani - Piatra Rosie, Banita si Capalna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO in anul 1999. De atunci, autoritatile judetene din Hunedoara au solicitat, in mai multe randuri, preluarea acestora in administrare, dar proiectele s-au blocat in diverse stadii.

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Consiliul Judetean Hunedoara a preluat in luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul Cetatii dacice Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.