Fostul ministru al Economiei Ion Ariton ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Oreja, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Senat pentru urmarirea penala a fostului ministru al Economiei Ion Ariton, in dosarul "Gala Bute", in care este suspectat de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

"In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. si Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A.) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute", arata DNA in referatul cauzei, transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea sesizarii Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale, scrie MEDIAFAX.

DNA cere aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea

Anchetatorii au precizat ca evenimentul era organizat de societatea comerciala cu capital privat Europlus Computers SRL, astfel ca sponsorizarea galei de box era interzisa de Legea 32/1994. Potrivit articolului 3 alineatul 2 din actul normativ, societatile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activitati de sponsorizare avand ca beneficiari societati comerciale cu capital privat.

"Desi beneficiarul real al sponsorizarilor a fost SC Europlus Computers SRL (care detinea exclusivitatea organizarii si care a incasat toate veniturile galei), a fost folosita Federatia Romana de Box pentru a evita dispozitiile imperative ale Legii nr. 32/1994 si a crea aparenta ca este sustinuta activitatea unei persoane juridice fara scop patrimonial. In acest context, suma totala de 1.742.830 RON care ar fi facut obiectul sponsorizarilor constituie prejudiciu pentru companiile mentionate", arata DNA.

Procurorii sustin ca sponsorizarile nu s-ar fi incheiat in lipsa interventiei fostului ministru Ion Ariton, iar sumele ar fi ramas in patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.

"Totodata, suma are natura unui folos nejustificat obtinut de Obreja Rudel, in conditiile in care sponsorizarea galei era interzisa de lege. Fondurile obtinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, in conditiile in care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate in patrimoniul administratorului Obreja Rudel", a precizat DNA.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

Anchetatorii il acuza pe Ion Ariton si ca si-a folosit autoritatea si influenta derivate din functiile de ministru al Economiei, senator si presedinte al filialei judetene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare, pentru a determina reprezentantii companiilor sa sponsorizeze Gala Bute.

"Ministerul Economiei este o persoana juridica fara scop patrimonial, iar companiile respective se aflau in subordinea acestuia. Totodata, functia de conducere detinuta in cadrul partidului aflat la guvernare permitea influentarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat. Prin folosirea autoritatii si influentei, Ariton Ion a urmarit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei in patrimoniul SC Europlus Computers SRL", a mai aratat DNA in referatul cauzei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.