Opt persoane, printre care administratorii unor firme, au fost retinute in dosarul evaziunii cu medicamente contrafacute si vor fi prezentate, joi, Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva.

Cele opt persoane ar fi facut parte din gruparea destructurata miercuri de oamenii legii, dupa 64 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Buzau, Iasi, Ialomita, Arges si Olt. In urma perchezitiilor, zece persoane au fost duse la audieri, iar pentru opt dintre acestea s-au emis ordonante de retinere.

Surse din Politie au declarat, pentru MEDIAFAX, ca suspectii vizati in acest dosar aduceau din Turcia, Cipru si Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys si Hereceptin - toate medicamente contra cancerului -, care nu contineau substanta activa decat in cantitati foarte mici. Apoi medicamantele erau vandute in tari din UE mai ieftin cu o treime fata de pretul pietei, pentru ca marfa sa fie astfel mai atractiva pentru clientii straini. In Romania, pretul de piata al unui asemenea medicament este de pana la 5.000 de euro, insa, in strainatate, aceste medicamente sunt mult mai scumpe.

Astfel, medicamentele contrafacute au ajuns din Romania in tari precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie. Potrivit surselor citate, mai multi bolnavi de cancer au reclamat la Politie ca au achizitionat citostatice contrafacute de la un lant de farmacii, despre care stiau ca au produse mai ieftine.

Politistii au deschis o ancheta si au descoperit o retea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportata mai departe in spatiul intracomunitar, iar o alta parte era vanduta in tara, prin intermediul "lantului de farmacii Elena", au precizat sursele citate.
Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu contineau substanta activa care ar fi trebuit sa-i ajute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.