Viorel Hrebenciuc si Paltin Sturdza vor fi judecati in arest preventiv, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, Ioan Adam va fi eliberat din arest si va sta in arest la domiciliu, iar Tudor Chiuariu ramane sub control judiciar, dar poate parasi tara in perioada 26-29 ianuarie.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis luni, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, trimis instantei in 22 ianuarie, mentinerea masurii arestarii preventive in cazul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu si a judecatorului Ordog Lorand Andras.

In cazul fostului deputat Ioan Adam, aflat in arest preventiv din 20 noiembrie 2014, instanta a dispus inlocuirea masurii cu arestul la domiciliu pe o durata de 30 de zile, de la data de 26 ianuarie la 24 februarie inclusiv. Ioan Adam urmeaza sa iasa luni din arest preventiv. In timpul arestului la domiciliu, Ioan Adam trebuie sa mearga la procurori sau la instanta ori de cate ori este chemat si are interdictie sa comunice cu ceilalti inculpati si cu martorii din dosar.

Prin aceea decizie, instanta a mentinut masura arestului la domiciliu pentru Andrei Hrebenciuc si a dispus inlocuirea arestului preventiv fata de Iosif Kadas si a arestului la domiciliu fata de Janica Poenaru si Ioan Sorin Iacob cu masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, de la 26 ianuarie la 26 martie inclusiv, scrie MEDIAFAX.

In timpul controlului judiciar, Kadas, Iacob si Poenaru trebuie sa se prezinte la procurori sau judecatori ori de cate ori sunt chemati, sa anunte daca isi schimba locuintele si sa se prezinte la Politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere sau atunci cand sunt chemati. De asemenea, Kadas si Poenaru au interdictie sa paraseasca municipiul Brasov si, respectiv, Bucurestiul.

De asemenea, instanta a mentinut masura controlului judiciar in cazul senatorului Tudor Chiuariu si a lui Adam Craciunescu. In cazul lui Chiuariu, instanta a incuviintat parasirea tarii in perioadele 26-29 ianuarie, 2-3 februarie si 12-13 martie. Decizia instantei urmeaza sa fie comunicata si Politiei de Frontiera, iar anchetatorii vor dispune darea inculpatilor in consemn la punctele de trecere a frontierei.

Instanta a stabilit pentru 17 februarie termenul de verificare din oficiu a masurilor preventive pentru Adam, Viorel Hrebenciuc, Bengescu, Sturdza, Ordog, Andrei Hrebenciuc, acestia urmand sa fie citati. De asemenea, la 17 martie vor fi verificate, din oficiu, masurile preventive pentru Kadas, Iacob, Poenaru, Chiuariu si Craciunescu.

Citeste si:
Recursul în casație formulat de Piedone în dosarul Colectiv a fost...
Curtea Supremă a admis...

Decizia pronuntata luni in camera de consiliu poate fi contestata la instanta suprema. Primul termen in dosarul retrocedarii ilegale de paduri a avut loc in 23 ianuarie, cand au fost verificate, in procedura de camera preliminara, masurile preventive dispuse fata de inculpati, decizia fiind luata luni.

Judecatorii vor verifica rechizitoriul si actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecati si vor emite citatiile. Dupa aceste proceduri, magistratii vor stabil un prim termen de fond al procesului. In acest dosar au fost trimisi in judecata fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane.

In aceeasi cauza vor fi judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc - condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare
Viorel Hrebenciuc - condamnat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.