Secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Sova, si consiliera ministrului Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, cercetati de procurorii DNA, au fost eliberati din functii, iar certificatele ORNISS in baza carora au avut acces la informatii clasificate le-au fost retrase.

Mihai Sova a fost eliberat din functie joi, prin decizie a premierului Victor Ponta, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, se arata intr-un comunicat de presa al MAI. De asemenea, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, incepand de joi a incetat detasarea lui Ingrid Mocanu Popa la MAI. Aceasta fusese detasata la MAI de la Ministerul Justitiei in 2013.

In conditiile in care Mihai Sova si Ingrid Mocanu Popa sunt urmariti penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a dispus sa le fie retrase celor doi autorizatiile de acces la informatii clasificate. "In aceste conditii, cei doi angajati ai MAI nu isi mai pot indeplini atributiile prevazute in functiile pe care le-au detinut pana la data de 15 ianuarie 2015", a precizat sursa citata, scrie MEDIAFAX.

Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova sunt urmariti pentru ca au fotocopiat documente cu informatii nepublice pentru a obtine foloase si au luat informatii din documente ale DNA care priveau doua dosare. Cei doi sunt acuzati de savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata (opt acte materiale).

Procurorii DNA arata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale, ca in zilele de 30 octombrie, 5, 6, 7, 10, 12 noiembrie 2014 si 7 ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa, consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Sova la documente care contineau informatii nedestinate publicitatii si la care acesta nu avea acces, conform atributiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obtine foloase necuvenite.

Citeste si:
Mobilizări de proporții a MAI pentru Paștele 2023: pompieri,...
Mobilizări de proporții a MAI...

"De asemenea, urmarind acelasi scop, in data de 14.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana i-a facilitat accesul suspectului Sova Mihai la documente confidentiale, emise de catre Directia Nationala Anticoruptie, care priveau doua dosare penale aflate in curs de instrumentare", au scris anchetatorii in documentul citat.

Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova au fost dusi miercuri la DNA, in urma unor perchezitii in birourile lor din Ministerul Afacerilor Interne si la locuintele acestora. Acestia au fost lasati sa plece de la DNA, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ce procurorii le-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile din dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.