Ingrid Mocanu Popa, consiliera ministrului Gabriel Oprea, si secretarul general adjunct din MAI, Mihai Sova, sunt urmariti pentru ca au fotocopiat documente cu informatii nepublice pentru a obtine foloase si au luat informatii din documente ale DNA care priveau doua dosare, potrivit procurorilor.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa transmis joi, ca Ingrid Luciana Popa Mocanu si Mihai Sova sunt urmariti penal pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata (opt acte materiale).

Procurorii arata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale, ca in zilele de 30 octombrie, 5, 6, 7, 10, 12 noiembrie 2014 si 7 ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa, consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Sova la documente care contineau informatii nedestinate publicitatii si la care acesta nu avea acces, conform atributiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obtine foloase necuvenite.

"De asemenea, urmarind acelasi scop, in data de 14.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana i-a facilitat accesul suspectului Sova Mihai la documente confidentiale, emise de catre Directia Nationala Anticoruptie, care priveau doua dosare penale aflate in curs de instrumentare", au scris anchetatorii in documentul citat, transmite MEDIAFAX.

Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova au fost dusi miercuri la DNA, in urma unor perchezitii in birourile lor din Ministerul Afacerilor Interne si la locuintele acestora. Acestia au fost lasati sa plece de la DNA, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ce procurorii le-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile din dosar.

Ingrid Mocanu Popa a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor din iunie 2008 pana in martie 2009, fiind eliberata atunci din functie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detasata la ANRP de la Ministerul Justitiei, in decembrie 2007, unde pana in iunie 2008 a ocupat functia de director al Directiei pentru coordonarea si controlul legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare.

Citeste si:
Mobilizări de proporții a MAI pentru Paștele 2023: pompieri,...
Mobilizări de proporții a MAI...

Consiliera ministrului Gabriel Oprea, detasata la MAI, este angajata la Ministerul de Justitie din octombrie 1998, in urma promovarii examenului de admitere in magistratura, si a lucrat la Directia Juridica pana in 2005, apoi la Directia Elaborare Acte Normative, pana in decembrie 2007, cand a fost detasata la ANRP. In perioada in care a fost vicepresedinte ANRP, Ingrid Mocanu Popa a coordonat Directia pentru controlul legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare, avand rang de subsecretar de stat.

Potrivit declaratiei sale de avere, Ingrid Mocanu Popa are patru terenuri intravilane, trei in judetul Ilfov si unul in judetul Brasov. Primul teren intravilan, de 1.500 metri patrati, l-a cumparat in 2005 impreuna cu Mocanu Florin, fiecare dintre ei avand cate 50 la suta din suprafata. Un an mai tarziu, sotul sau, Popa Mocanu Iuliu, a cumparat un alt teren intravilan, de 500 metri patrati, in orasul Zarnesti, judetul Brasov. In anul 2007, Ingrid Mocanu Popa si Mocanu Florin au achizitionat un alt teren de 500 metri patrati, in comuna Bragadiru, iar in 2008 ea a cumparat inca 500 de metri patrati de teren intravilan in comuna Domnesti.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Ingrid Mocanu Popa are un autotursim Mitsubishi Outlander, dobandit prin exercitarea dreptului de optiune de cumparare in urma incheierii unui contract de leasing in 2009. Din declaratia de avere, mai reiese ca ea nu detine apartamente, case de locuit, case de vacanta sau spatii comerciale. Totodata, in declaratia de avere nu apar trecute bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica care sa depaseasca 5.000 de euro si nici bunuri mobile a caror valoare depaseste 3.000 de euro fiecare si bunuri instrainate in ultimele 12 luni.

Popa a trecut in declaratia de avere trei carduri de credit in valoare de 41.700 de lei si un depozit de 4.800 de lei. Ea a mai notat ca are un credit deschis in anul 2007 scadent in anul 2015, la momentul completarii declaratiei avand de returnat inca 1.700 de euro. Ingrid Mocanu Popa a incasat in anul 2012 venituri salariale in valoare de 134.990 de lei, din care 128.781 de la Ministerul Justitiei, 4.463 de la Universitatea Bucuresti pentru activitate didactica si 1.746 de lei pentru formare profesionala si drepturi de autor.

Citeste si:
Ministerul de Interne: Insula Șerpilor, în mâinile Rusiei. Toți...
Ministerul de Interne: Insula...

Mihai Sova este secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Interne din mai 2014, anterior el fiind secretar general al Ministerului Apararii Nationale si consilier parlamentar, la Comisia pentru aparare din Senat. Potrivit declaratiei de avere depuse anul trecut, Mihai Sova nu detine terenuri si nici alte imobile, ci doar un autoturism Mercedes, fabricat in anul 2007. In plus, acesta sustine ca nu detine bunuri de valoare si nici nu are depozite bancare a caror valoare totala depaseste 5.000 de euro.

Mihai Sova arata in declaratia de avere ca a contractat de la Bancpost, in anul 2008, un credit in valoare de 44.544 de lei. Acesta a declarat ca in 2013 a obtinut, din salariu, un venit anual in valoare de 92.158 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.