Meteorologii au anuntat, marti, ca riscul producerii avalanselor in Muntii Fagaras si Bucegi este mare, fiind de gradul patru pe o scara de la unu la cinci, din cauza incalzirii accentuate a vremii, care duce la topirea zapezii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentantii Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu au anuntat, marti, ca riscul producerii avalanselor in masivele Fagaras si Bucegi este de patru - risc mare - pe o scara de unu la cinci.

"Din cauza temperaturilor ridicate inregistrate in zilele anterioare, zapada s-a topit si umezit in partea superioara a stratului. Pe numeroase pante inclinate stratul este mediu sau putin stabilizat. Declansarea avalanselor este posibila chiar si la slabe supraincarcari. Pe fondul temperaturilor ridicate din cursul zilei si a insolatiei, se vor semnala curgeri sau avalanse spontane de topire de suprafata, care pot antrena si stratul aflat dedesubt”, afirma meteorologii.

Potrivit acestora, avertizarea este valabila pana miercuri seara la ora 20.00, perioada in care vremea se va mai raci si va mai ninge.

Meteorologii au adaugat ca marti, la ora pranzului, stratul de zapada masura 178 de centimetri la Balea Lac si 66 de centimetri la Varful Omu.

In acest context, salvamontistii recomanda turistilor sa evite deplasarile in zona superioara cabanelor de pe versantul nordic al Muntilor Fagaras si practicarea sporturilor de iarna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.