Romanii au 13 zile libere in 2015, stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, dar numai opt sunt in timpul saptamanii, celelalte cinci fiind in weekend.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. In plus, Guvernul a decis ca si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) sa fie zi libera. Primele zile libere din 2015 sunt 1 si 2 ianuarie (joi si vineri), urmate de Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie (sambata) si de zilele acordate de Paste, respectiv 12 si 13 aprilie (duminica si luni).

In 2015, Ziua Internationala a Muncii (1 mai) va fi vineri. Rusaliile vor fi sarbatorite, in 2015, in zilele de 8 si 9 iunie (luni si marti), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este intr-o zi de sambata. Angajatii vor mai avea anul viitor un weekend prelungit, pentru ca Sfantul Andrei, sarbatorit in 30 noiembrie, va fi intr-o zi de luni, scrie MEDIAFAX.

In schimb, ultima luna a anului 2015 va veni cu doar doua zile libere, fata de trei in acest an, pentru ca doar Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie) si prima zi de Craciun vor fi in timpul saptamanii, respectiv marti si vineri, in timp ce a doua zi de Craciun va fi intr-o zi de sambata.

Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.