Soferii nu trebuie sa porneasca la drum fara a verifica starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga si trebuie sa evite deplasarile pe timp de viscol si ninsoare puternica, recomanda Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, Politia Rutiera va fi in strada in aceste zile, pentru a oferi sprijin conducatorilor auto si pentru a lua masurile necesare in cazul in care situatia meteo impune inchiderea unor sectiuni de drum afectate de viscol. La nivel national, in aceasta perioada, actioneaza, in medie, 1.600 de politisti rutieri. La acestia se adauga aproximativ 7.000 de politisti de la structurile de ordine publica.

Totodata, Politia Rutiera va transmite periodic informari cu privire la starea drumurilor si, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare. "In conditiile schimbarii situatiei meteorologice, recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara a verifica starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga. Pentru siguranta deplasarii, recomandam soferilor sa evite pornirea la drum pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca, totusi circula pe drumuri cu probleme, sa respecte indicatiile agentilor de circulatie", a spus purtatorul de cuvant al MAI Monica Dajbog. Ea a mai amintit ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie sa fie echipate cu dispozitive antiderapante.

In cazul in care se va impune inchiderea unor sectiuni de drum, autoritatile locale trebuie sa fie in masura sa asigure spatii de cazare celor ramasi blocati departe de casa din cauza viscolului. Totodata, la nivel teritorial, autoritatile locale trebuie sa aiba o situatie cat mai exacta cu persoanele care au nevoi medicale speciale - femei insarcinate, batrani, dializati, astfel incat interventia in sprijinul acestora sa se faca in timp util, a mai spus reprezentanta MAI.

In aceste zile sunt la datorie 25.000 de politisti, pompieri, jandarmi si politisti de frontiera pentru a asigura masurile de siguranta publica si pentru a interveni in orice moment in sprijinul populatiei.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne functioneaza in regim de permanenta, 24 de ore din 24, Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiilor. Odata cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminica dimineata urmeaza a fi convocat de catre vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a mai spus Dajbog.
Meteorologii au emis o atentionare de cod galben de ninsori, intensificari ale vantului, precipitatii mixte si polei, pentru 31 de judete din sudul, centrul, estul si nordul tarii, valabila de vineri seara pana sambata seara.

Citeste si:
ANM anunță averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări...
Prognoza meteo - 21 mai. ANM...

Si de duminica seara pana luni noapte, aproape toata tara, mai putin coltul de nord-vest, respectiv 34 de judete, va fi sub cod galben de ninsori, intensificari ale vantului, precipitatii mixte si polei, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.