SMURD, Pompierii, DNA, Biserica, diaspora, DIICOT, SRI, Justitia sunt pe primele locuri in topul increderii romanilor, ultimele locuri fiind ocupate de FMI, ONG-uri, sindicate, Parlament si partide, releva un raport de cercetare IRES privind bilatul politic al anului 2014.

SMURD este creditat cu multa (48%) sau foarte multa (40%) incredere de 88% dintre subiecti, doar 10% spunand ca au putina incredere in acest serviciu, iar 2% nu pot aprecia. Pompierii se bucura de foarte multa incredere din partea a 36% dintre cei chestionati si de multa incredere din partea a 54% , procentul celor care spun ca au putina incredere in ei fiind de 10%.

Increderea in Armata se situeaza la nivelul a 81% dintre subiecti, doar 18% avand putina sau foarte putina incredere. Directia Nationala Anticoruptie este considerata de 66% dintre repondenti o insitutie de incredere, iar 30% spun ca au putina sau foarte putina incredere, scrie MEDIAFAX.

In Biserica au incredere multa sau foarte multa 66% dintre subiecti, iar procentul celor care au putina sau foarte putina incredere este de 33%.
In diaspora au incredere 60% dintre romani, in timp ce 34% spun ca au putina sau foarte putina incredere. In cazul DIICOT 58% au incredere iar pentru 35% aceasta este putina sau foarte putina. In ceea ce priveste SRI, peste jumatate dintre cei chestionati (58%) au incredere in institutie, iar 32% au putina sau foarte putina incredere.

Increderea in Justitie, in general, este de 54%, cei care au incredere putina sau foarte putina reprezentand 44% din esantion. Increderea in Jandarmerie este declarata de 62% dintre cei chestionati, in timp ce 34% au putina sau foarte putina incredere. Procentul celor care au incredere in scoala romaneasca este de 51%, aproape egal, 46%, fiind al celor care au incredere putina sau foarte putina.

Increderea in Uniunea Europeana este multa si foarte multa pentru 63% dintre cei intervievati si putina sau foarte putina pentru 34%.

Jumatate dintre repondenti (52%) au incredere multa si foarte multa in Politie, dar si procentul celor care au incredere putina si foarte putina este apropiat ca nivel (42%). Mai mult de jumatate dintre cei chestionati au incredere multa si foarte multa in Presedintie, in timp ce 43% au incredere putina si foarte putina in aceasta institutie.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Si in cazul BNR, mai mult de jumatate dintre repondenti (55%) au multa sau foarte multa incredere, 39% afirmand ca au putina sau foarte putina. Aproape jumatate dintre subiecti (49%) spun ca au multa sau foarte multa incredere in mass media, acelasi fiind si procentul celor care spun ca au putina sau foarte putina incredere in presa. In ceea ce priveste Facebook 42 % au multa si foarte multa incredere, iar 36% au putina sau foarte putina incredere.

Academia Romana se bucura de increderea a 57% dintre subiecti, 31% spunand ca au putina sau foarte putina incredere in institutie. Primariile nu se bucura de prea multa incredere, 59% dintre repondenti spunand ca au putina sau foarte putina incredere, in timp ce 40% spun ca au multa sau foarte multa incredere in autoritatea locala.

In ceea ce priveste increderea in primul-ministru, 70% dintre cei chestionati spun ca au putina sau foarte putina incredere, 28% avand multa sau foarte multa incredere in seful Executivului. In cazul Avocatului Poporului, procentul celor care au multa si foarte multa incredere (40%) este depasit de procentul celor care au incredere putina sau foarte putina in institutie (49%).

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Increderea in sistemul de sanatate este putina sau foarte putina pentru 67% dintre subiecti, doar 32% spunand ca au multa sau foarte multa incredere. Increderea in FMI este putina sau foarte putina in cazul a 52% dintre cei chestionati, doar 30% avand incredere multa sau foarte multa in aceasta institutie. ONG-urile beneficiaza de increderea a 26% dintre cei chestionati, 62% spunand ca au putina sau foarte putina incredere in organizatiile neguvernamentale.

Ultimele locuri in topul increderii sunt ocupate de sindicate, Parlament si partidele politice. Raportul multa/foarte multa - putina/foarte putina incredere in cazul sindicatelor este de 25-57%. Conform cercetarii, 89% dintre romani au incredere putina (43%) si foarte putina (46%) in Parlament, doar 9% declarand ca au multa (7%) sau foarte multa (2%) incredere in forul legislativ. Nivelul increderii in Parlament este comparabil cu cel al increderii in partidele politice. Astfel, 87 % dintre repondenti au putina (43%) sau foarte putina incredere (44%), doar 10% spunand ca au multa (7%) sau foarte multa (2%) incredere in formatiunile politice.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Cerecetarea a fost realizata in perioada 18-19 decembrie, pe un esantion multistratificat, probabilist, de 1.147 de subiecti cu varsta peste 18 ani. Eroarea maxima tolerata este de +/- 2,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.