Oferta de brazi in pietele bucurestene este variata, insa clientii nu se inghesuie sa cumpere, desi preturile variaza intre 20 si 200 de lei, cei mai multi alegand sa ia crengute sau coronite. Vanzatorii se plang ca nu dau mai mult de cinci brazi pe zi, cei mai cautati fiind intre 30 si 70 de lei.

Comerciantii spun ca desi au adus atat brazi autohtoni, cat si argintii, din Danemarca, iar preturile nu difera de cele din anii trecuti, numarul clientilor a scazut. Multi clienti vin si par interesati de oferta de brazi, insa in final aleg sa ia doar o creanga sau o coronita. Majoritatea celor care aleg sa cumpere un brad ii cauta pe cei cu preturi intre 30 si 70 de lei, desi acestia au putine crengi.

In Piata Obor, din sectorul 2 al Capitalei, pretul unui brad romanesc porneste de la 30 de lei si ajunge pana la 70 de lei, in timp de pomii de Craciun adusi din alte tari se vand cu preturi care variaza intre 70 si 150 de lei, comerciantii incercand sa-si convinga clientii ca brazii cei mai buni sunt cei bogati in crengi, dar care au si cel mai mare pret, scrie MEDIAFAX.

Daca nu se hotarasc sa cumpere un brad taiat, clientii gasesc in piata brazi in ghiveci, care costa 120 de lei bucata, crengi de brad, de toate marimile, coronite simple, cu globuri, conuri sau lumanari si braduti din plastic de culori diferite, care pot fi dati inclusiv cu un spray special, cu miros de brad. O crenguta de brad se vinde la Piata Obor cu patru lei, o coronita cu cinci lei, iar un brad din plastic se vinde la preturi intre 35 si 50 de lei.

O oferta la fel de variata, dar mai "piperata", este in Piata Sudului, din Sectorul 4, unde cumparatorul trebuie sa scoata din buzunar de la 50 de lei, daca alege sa ia un brad romanesc, si intre 100 si 200 de lei, daca vrea ca de sarbatori sa aiba in casa un brad din import. Coronitele si crengile de brad sunt si ele mai scumpe fata de Piata Obor, pretul de pornire fiind de cinci lei.

Comerciantii se plang ca este cea mai slaba vanzare de brazi inaintea Craciunului: "Oamenii vin si spun: «Am un leu in buzunar. Ce-as putea sa iau cu el?»".

Desi exista o varianta de pret pentru fiecare buzunar, brazii se vand greu, iar majoritatea cumparatorilor negociaza "la sange" sau le spun de la inceput vanzatorilor cati bani pot sa dea pentru pomul de Craciun sau pentru o creanga.

"Un brad la 20 de lei aveti?" intreaba o pensionara pe unul dintre vanzatorii din Piata Sudului. "Gasim doamna, gasim...", ii raspunde barbatul, dornic sa atraga cumparatori. Vanzatorul incepe imediat sa rascoleasca in gramada de brazi si, dupa nici 30 de secunde, scoate un bradut de jumatate de metru, cu cateva crengi. Nemultumita de oferta, femeia mai incearca o negociere, insa fara rezultat, asa ca scoate cei 20 de lei si ii da vanzatorului.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Alti clienti negociaza inclusiv la cumpararea crengilor de brad. "Unii cumparatori vin si spun: «Am un leu in buzunar. Ce-as putea sa iau cu el?»", spune o femeie care vinde in Piata Sudului crengi si coronite de brad.

Oamenii care vin de mai multi ani in perioada Craciunului cu brazi in pietele bucurestene spun ca este cel mai slab an din punct de vedere al vanzarilor. O femeie povesteste ca in ultimele cinci zile a vandut doar 150 de coronite, iar cei care au brazi, nu au dat mai mult de cinci fiecare. Multi spera ca vanzarile vor creste in zilele urmatoare, mai aproape de Craciun, insa se asteapta si sa ramana cu marfa, pentru ca "nivelul de trai a scazut" si unii aleg sa imbodobeasca de sarbatori brazi artificali pe care ii au din anii trecuti.

Vanzarile nu stau mai bine nici in Piata Amzei, din sectorul 1, unde pomii de Craciun, coronitele si crengutele au ramas nevandute. Cu toate acestea, comerciantii refuza sa reduca preturile, care sunt de doua ori mai mari fata de restul pietelor. In Amzei, un brad costa 200 de lei, un pom in ghiveci poate fi cumparat cu 50 de lei, o coronita se vinde cu 10 de lei, iar pretul unei crengi este de la sapte lei.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Lipsa clientilor din acest an i-a descurajat pe vanzatorii de brazi, multi spunand ca anul viitor nu vor mai investi in acest gen de afacere. "Nu mai merita sa investesti in brazi, pentru ca nu mai reusesti sa vinzi destui, in asa fel incat sa obtii un profit care sa merite. Nu merita nici sa lasam la pret. Asta este, oricum nu se vand! O sa le dam foc dupa sarbatori si aia e! I-am auzit pe multi ca, de la anul, renunta sa mai aduca brazi", spune un barbat care vinde in Piata Amzei.

In timp ce vanzatorii de brazi din piete refuza sa reduca preturile, desi vanzarile merg foarte prost, hipermarketurile au ieftinit deja atat brazii naturali, cat si pe cei din plastic, care costa acum, in medie, cu 20 la suta mai putin. Astfel, un "brad natural Normandia", inalt de peste doi metri, care costa 90 de lei, se vinde acum cu 80 de lei. Si la brazii in ghiveci s-au facut reduceri, de la 50 la 30 de lei. Reducerea preturilor nu a dus insa si la cresterea vanzarilor.

Brazii artificiali, preturi intre 50 si 1.000 de lei

Magazinele se intrec si in oferte pentru brazii artificiali, ale caror preturi pornesc de la 50 de lei. Un brad de un metru si jumatare, alb, roz sau mov, poate fi cumparat cu 250 de lei, in timp de unul de trei metri costa peste 1.000 de lei. Cumparatorii primesc, odata cu bradul, si informatiile despre numarul de crengi sau materialul din care este facut suportul. Un brad cu inaltimea de 1,5 metri, pliabil, cu 477 de ramuri, suport din metal si ace de tip 2D si 3D costa 397 de lei.
Citeste si:
Brazii de Crăciun au apărut deja în piețe. Ce prețuri au
Brazii de Crăciun au apărut...

Oferta este completata cu braduti impodobiti cu panglici si clopotei, care pot fi cumparati cu 155 de lei. Un alt bradut, impodobit cu cateva globuri, clopotei si beteala, inalt de 2,10 metri si cu 827 de ramuri se vinde cu 100 de lei, pret redus de la 183 de lei. Mult mai ieftina in magazin este o coronita din plastic, care poate fi cumparata cu patru lei, daca este simpla sau cu 47 de lei, daca este impodobita cu globuri, conuri, panglici si clopotei.

Oferte sunt si pe site-uri de chilipiruri, unde un bradut nou, gata decorat si cu instalatie luminoasa se vinde cu 290 de lei. Tot aici pot fi gasiti si brazi naturali, care se vand cu 15 lei, cu livrare "in maxim 24 de ore, produsul nefiind returnabil".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.