Mircea Cartarescu este scriitorul propus de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania pentru premiul Nobel pentru literatura in 2015, potrivit unui anunt publicat pe site-ul USR.

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania, intrunit pe 19 decembrie, sub conducerea presedintelui Nicolae Manolescu, "l-a desemnat pe Mircea Cartarescu, in unanimitate, candidat la premiul Nobel pentru literatura in 2015", se arata pe site-ul USR.

Din Comitetul Director al USR fac parte Nicolae Manolescu, presedintele USR, Varujan Vosganian, prim-vicepresedintele USR, Gabriel Chifu, vicepresedintele USR, Adrian Popescu, membru din partea Filialei Cluj, Cassian Maria Spiridon, presedintele Filialei Iasi, Dan Mircea Cipariu, presedintele Filialei Bucuresti - Poezie, Aurel Maria Baros, presedintele Filialei Bucuresti - Proza, si Mircea Mihaies, membru din partea Filialei Timisoara, scrie MEDIAFAX.

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit "generatia optzecista". Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) si apoi unul in trei volume, "Orbitor" (1996 - 2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Trei volume de publicistica completeaza chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.

Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania, precum si de revistele Cuvantul, Ateneu, Flacara, Tomis si Ziarul de Iasi. Volumele sale au fost nominalizate in Franta pentru premiile Médicis étranger, Prix Union Latine. Romanul "Nostalgia" a primit, in 2005, premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia.

Cartarescu a fost invitat la targuri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg si Torino.

Mircea Cartarescu a fost decorat, in 2010, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler, o prestigioasa distinctie acordata de statul francez in domeniul culturii. In 2006, scriitorul a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Mare Ofiter.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale. In 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania l-a propus pe Mircea Cartarescu, alaturi de Nicolae Breban, Norman Manea si Varujan Vosganian, pentru premiul Nobel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.