Aproape 137.000 de indemnizatii pentru cresterea copilului sunt in plata, 15.153 dintre beneficiari fiind barbati, arata Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, intr-un raspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), in luna octombrie erau in plata 136.893 de indemnizatii pentru cresterea copilului.

Din cei aproape 137.000 de beneficiari, 9.000 au ales optiunea I, respectiv sa stea un an in concediu de crestere a copilului, 2.209 dintre acestia primind o indemnizatie de maximum 3.600 de lei.

De asemenea, in octombrie, mai erau in plata 3.955 de indemnizatii acordate pana la varsta de trei ani pentru cei care au copii cu dizabilitati, alte 123.938 de persoane primind indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani. ANPIS mai arata, in raspunsul transmis agentiei MEDIAFAX, ca de la inceputul anului au intrat in plata stimulentului de insertie 89.446 de persoane.

Indemnizatia acordata pentru cresterea copilului este in cuantum de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, aceasta valoare fiind instituita la finalul anului 2012.

Potrivit prevederilor legale, parintii pot alege intre un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, si un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. In ambele situatii sunt reglementate cuantumul minim si cel maxim al indemnizatiei lunare, raportandu-l la indicatorul social de referinta, care in 2014 este de 500 de lei.

Stimulentul de insertie este suma de bani pe care o primesc lunar parintii care incep sa realizeze venituri impozabile inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului. Stimulentul se acorda si parintilor aflati in concediul pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de trei ani, daca oricand pe perioada acestuia decid sa reinceapa lucrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.