Inaltpreasfintitul Ioan Selejan a fost ales, marti, de Sfantul Sinod, in functia de mitropolit al Banatului, loc ramas vacant dupa decesul IPS Nicolae Corneanu, intronizarea urmand sa aiba loc in 28 decembrie, la Catedrala mitropolitana din Timisoara.

Potrivit Patriarhiei Romane, pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului au candidat Inaltpreasfintitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Lucian Mic, episcopul Caransebesului si Preasfintitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Acestia au fost desemnati, prin vot secret, in 6 si 7 noiembrie, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului, in consultare cu Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Timisoarei.

La sedinta de marti a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prezidata de Patriarhul Daniel, dupa primul tur de scrutin, nicunul dintre cei trei candidati nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi ales, respectiv jumatate plus unu din numarul total de voturi valabil exprimate. In continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin, intre Inaltpreasfintitul Ioan Selejan si Preasfintitul Lucian Mic.

Sfantul Sinod a ales, prin vot secret, pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan in scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului, cu 26 din 45 de voturi valabil exprimate. Intronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminica 28 decembrie, in Catedrala mitropolitana din Timisoara.

In continuare, sub presedintia Inaltpreasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a avut loc sedinta Sfantului Sinod pentru alegerea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in consultare cu Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, in 13 decembrie, a desemnat, prin vot secret, drept candidati la scaunul vacant de Arhiepiscop al Eparhiei Romanului si Bacaului pe Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului si pe Preasfintitul Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

Citeste si:
Deputatii vor sa interzica filmarea votului cu bile
Deputatii vor sa interzica...

Sfantul Sinod a ales marti, prin vot secret, pe Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul in scaunul vacant de Arhiepiscop al Romanului si Bacaului, cu 35 din 45 voturi valid exprimate. Intronizarea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului va avea loc duminica 4 ianuarie 2015, in Catedrala arhiepiscopala din Roman, scrie MEDIAFAX.

Inaltpreasfintitul Ioan Selejan s-a nascut la data de 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brancusi" din Oradea si Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia 1976. In anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar in anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot si intre anii 1990-1994 a fost staret al Manastirii Lainici. In 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei si Harghitei.

Citeste si:
Avocatul Poporului propune implementarea unor cursuri privind Taina...
Avocatul Poporului propune...

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, la sfarsitul lunii septembrie, la resedinta mitropolitana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.