Volumul "Dubla expunere", un hibrid intre o carte de literatura si un album de arta contemporana, a fost publicat la editura Trei, fiind considerat un experiment cultural inedit care reuneste zece autori, zece artisti vizuali, zece proze scurte si zece lucrari de arta.

"Dubla expunere" este mai mult decat o carte, este un moment de tensiune, un punct de intalnire si, mai ales, o platforma generatoare de dialog, actiuni, proiecte si evenimente culturale, toate avand drept scop apropierea si familiarizarea publicului din Romania cu literatura si arta contemporana, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

In urma cu sase luni, Roxana Gamart, coordonatoarea proiectului "Dubla expunere", a provocat cativa autori contemporani sa scrie fiecare cate o proza scurta, avand ca punct de plecare lucrarea unui artist vizual contemporan. Rezultatul este aceasta antologie, un hibrid intre o carte de literatura si un album de arta contemporana, o invitatie la un alt gen de dialog decat cel cu care publicul s-a obisnuit.

Scriitorii care au acceptat provocarea au parcurs portofoliile celor zece artisti prezenti in proiect si fiecare dintre ei si-a ales reproducerea unei lucrari, imagine ce avea sa joace rolul de declansator al demersului lor narativ. Prozatorii au avut libertate totala - de la alegerea artistului si a lucrarii, pana la modalitatea in care acestia au decis sa conecteze proza lor cu imaginea care i-a inspirat.

Faptul ca fiecare scriitura a rezonat intr-un chip misterios cu imaginarul unui anume artist vizual arata cat de apropiate sunt, totusi, aceste doua medii distincte, cum se pot completa ele reciproc, dialogand, dezvoltand o perspectiva altfel asupra intregului demers artistic. Fiecare dintre cele zece fictiuni are specificul sau, capatand coerenta si profunzime narativa in contextul simbiozei cu lucrarile de arta care le-au generat, se mai arata in comunicatul citat.

Aparitia cartii va fi urmata de o serie de intalniri publice, regizate diferit, in functie de viziunea fiecarui artist in parte, precum si de o expozitie documentara, in care vor fi incluse lucrari ale artistilor prezenti in proiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.