Situatia meteo ramane complicata in urmatoarele ore, cu viteze ale vantului de pana la 80 km/ora si cu temperaturi scazute care pot cauza polei marti dupa-amiaza.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, in comandamentul de iarna de la Guvern, ca de marti seara, dupa expirarea codului galben, mai pot fi emise atentionari, dar numai punctual, pentru anumite zone din sud-vest, si perioade scurte, pana miercuri la pranz, dar nu la nivel national.

"Nu vom fi in situatia unui viscol de intensitatea celui de anul trecut, vor fi precipitatii de maximu 30 litri/metru patrat, dar asta nu inseamna ca stuatia nu e complicata, din urmatorul motiv: in jumatatea de sud-vest inca ploua, se transforma la noapte si maine in ninsoare in aproape toata zona in care s-a dat atentionare, viteze de vant, 40-50 la munte, 70-80 kilometri pe ora inseamna viscol chiar daca nu avem cantitati foarte mari de ninsoare, dupa care maine dupa-masa e posibil ca in foarte multe zone sa se transforme din nou in ploaie, cu temperaturi foarte scazute la sol, si e posibil sa avem situatii de pat de gheata, polei pe sosele, si trebuie multa atentie", a spus Sandu.

Zece judete din sudul si sud-vestul tarii se afla, de duminica seara, sub avertizare cod galben de precipitatii mixte si polei, iar de luni dupa-amiaza pana marti seara, avertizarea se va extinde pentru Bucuresti si alte 17 judete, unde va ninge si se va depune un strat de zapada de 10-15 centimetri. Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de duminica, ora 22.00, pana luni, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben judetele Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti si Caras-Severin.

Pentru noaptea de duminica spre luni si in prima parte a zilei de luni au fost anuntate antrior precipitatii mixte in Oltenia si Muntenia, Muntii Banatului si zona Carpatilor Meridionali, iar in sudul Banatului vor predomina ploile. Cantitatile de apa vor depasi izolat 15-20 de litri pe metru patrat, iar in unele zone se va produce polei. Vantul se va intensifica treptat in sud-vestul si sudul tarii, atingand viteze de 40-50 de kilometri pe ora, iar in sudul Banatului si zona montana aferenta vor fi rafale de 70-80 de kilometri pe ora.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru weekendul 7 - 8 ianuarie. În nordul...
Prognoza meteo ANM pentru...

In Bucuresti, care in acest interval nu a fost sub avertizare cod galben, precipitatiile sunt slabe cantitativ, mixte sau predominant sub forma de ninsoare, ce pot favoriza trecator producerea de polei, iar vantul va sufla cu viteze de 30-40 de kilometri pe ora, potrivit ANM.

Incepand de luni, ora 14.00, si pana marti, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde si va cuprinde atat cele zece judete, cat si Bucurestiul si alte 17 judete, respectiv Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj, in aceste zone fiind anuntate ninsori si intensificari ale vantului.

In intervalul mentionat, temporar vor fi precipitatii, in general moderate cantitativ, predominant sub forma de ninsoare, pe arii extinse in sudul si centrul tarii, precum si in zonele de deal si de munte, unde local stratul de zapada nou depus va depasi 10-15 centimetri. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora in Oltenia, Muntenia si Transilvania, la munte si in sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe ora, iar local si temporar, zapada va fi viscolita, se arata in a doua avertizare transmisa de ANM. Meteorologii au precizat ca, pe arii restranse, in regiunile sudice si centrale se mentin conditiile de producere a poleiului.

Citeste si:
ANM anunță averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări...
Prognoza meteo - 21 mai. ANM...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.