Filosoful francez de origine romana Serge Moscovici, considerat "parintele" psihologiei sociale si teoretician al ecologiei, a murit duminica, la varsta de 89 de ani, informeaza linternaute.com.

Director al Scolii de Inalte Studii de Stiinte Sociale (l'Ecole des hautes études en sciences sociales) din Paris si profesor la New School for Social Research din New York, Serge Moscovici a lasat in urma sa o opera solida in domeniul stiintelor sociale, a predat cursuri universitare si a scris lucrari de epistemologie, psihologie sociala si antropologie politica.

Contributia sa teoretica la stiintele sociale, considerata majora in a doua jumatate a secolului al XX-lea, se articuleaza in jurul reprezentarilor sociale construite pentru a explica provocarile ecologice, crizele economice si bioetica. In cendrul gandirii sale s-au aflat teme precum denuntarea gandirii sociale, demonstrarea limitelor sociologiei rationaliste si psihologia comportamentelor colective, scrie MEDIAFAX.

Serge Moscovici a promovat teoria nomadismului ca o necesitate a cercetarii si acest fapt explica marele sau apetit pentru viata si cunoastere, ca si originalitatea sistemului sau filosofic. Filosoful de origine romana a jucat apoi un rol esential in aparitia ecologiei politice.

Nascut in 1925, intr-o familie evreiasca din Braila, marcat de divortul parintilor si abandonat de mama, Serge Moscovici a avut o copilarie dificila, petrecuta in mai multe familii. Exclus de la liceu in 1938, pe baza legilor antisemite din epoca, a reusit sa scape cu viata dupa pogromul din 1941 implementat de legionarii fascisti din Garda de Fier din Bucuresti. "Ce am vazut atunci mi-a schimbat pentru totdeauna viziunea pe care o aveam despre oameni", spunea renumitul filosof.

A petrecut mai multi ani intr-un lagar de munca fortata, pana la sosirea trupelor sovietice in Romania, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A fugit in Franta in 1948 si a studiat la Sorbona, luandu-si doctoratul cu cu teza "La Psychanalyse - son image et son public".

Potrivit site-ului editurii Polirom, Serge Moscovici a publicat numeroase lucrari, articole si capitole in volume colective. Din 1979 a devenit director al Laboratorului European de Psihologie Sociala. A primit mai multe distinctii, printre care titlul de Ofiter al Legiunii de Onoare, doctor honoris causa al London School of Economics, al Universidad Nacional Autónoma de México, precum si al universitatilor din Bologna, Bruxelles, Geneva, Glasgow, Pécsi, Roma si Sevilla.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

In 2003 a fost recompensat cu premiul Balzan pentru intreaga activitate in psihologia sociala. In 2007, American Psychological Association si European Federation of Psychologists' Associations i-au conferit premiul Wundt-James pentru activitatea deosebita in domeniul psihologiei sociale. In 2010 i s-a decernat premiul Nonino "Master of His Time" pentru intreaga activitate.

Cei mai importanti psihosociologi din lume i-au fost colaboratori. Dintre lucrarile publicate se remarca "La Psychanalyse, son image et son public" (1961/1976), "Essai sur l'histoire humaine de la nature" (1968/1977), "Social Influence and Social Change" (1976), "L'Age des foules: un traité historique de psychologie des masses" (1981), "Social Representations: Explorations in Social Psychology" (2000), "De la Nature. Pour penser l'écologie" (2002). La editura Polirom filosoful de origine romana a mai publicat volumele "Psihologia sociala sau masina de fabricat zei" (1997) "Psihologia sociala a relatiilor cu celalalt" (1998) "Cronica anilor risipiti" (1999), "Urmele timpului. Serge Moscovici in dialog cu Adrian Neculau" (2002).

Citeste si:
10+ lectii de viata cu talc de la filosoful Mihai Sora
10+ lectii de viata cu talc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.