Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a fost eliberata conditionat de Judecatoria Bacau.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de procurori, situatie in care o instanta superioara va stabili daca Jianu va putea parasi efectiv penitenciarul. Magistratii de la Judecatoria Bacau au decis ca Irina Jianu sa fie liberata dupa ce fosta aceasta a stat in penitenciar doi ani si sase luni, in urma condamnarilor din cele doua dosare. Irina Jianu a reusit sa-i convinga pe magistrati ca trebuie eliberata intrucat are peste 60 de ani, iar legea ii permite sa execute doar o treime din pedeapsa.

Potrivit legii, poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale.
Tot legea stabileste ca fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de o treime, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani care au primit pedepse de cel mult 10 ani de inchisoare.

Un alt argument prin care Jianu a reusit sa ii determine pe magistrati sa o elibereze a fost buna purtare, dar si faptul ca a redactat o lucrare stiintifica. Curtea de Apel Bacau a decis, in 15 octombrie, printr-o sentinta definitiva, adaugarea unui spor de pedeapsa de noua luni de inchisoare Irinei Paula Jianu, dupa ce aceasta a solicitat contopirea celor doua pedepse din dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian".

"Majoreaza cuantumul pedepsei principale rezultante de la sase ani inchisoare la sase ani si noua luni inchisoare", se arata in sentinta Curtii de Apel Bacau. Irina Jianu este incarcerata la Penitenciarul Bacau, din luna iunie 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.