Lungmetrajul "Judecatorul/ The Judge", in regia lui David Dobkin, cu Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga si Billy Bob Thornton in distributie, deschide cea de-a treia editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film, pe 20 noiembrie, la Cinema Studio din Bucuresti.

Cea de-a treia editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film va avea loc in perioada 20 - 23 noiembrie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu din Bucuresti, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

"Judecatorul/ The Judge" a avut premiera in deschiderea Festivalului International de Film de la Toronto, in septembrie, si este prezentat in avanpremiera in Romania prin intermediul Freeman Entertainment.

"The Judge" spune povestea avocatului de succes din Chicago Hank Palmer (Robert Downey Jr), care a jurat sa nu se mai intoarca niciodata in orasul sau natal din Indiana, unde a lasat in urma pe tatal sau (Robert Duvall), pe cei doi frati, dar si pe iubita sa (Vera Farmiga). Moartea mamei il obliga insa sa se intoarca acasa, unde va ramane mai mult decat si-ar fi dorit, atunci cand tatal sau, acuzat de crima, este arestat.

Psihanalistul Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, revine si in acest an la Bucuresti, ca invitat special al evenimentului. Sabbadini va comenta impreuna cu directorul Festivalului International de Psihanaliza si Film, criticul de film Irina Margareta Nistor, filmul "Mr. Turner", in regia lui Mike Leigh, pe 22 noiembrie la Cinema Studio.

La aceasta editie a festivalului va avea loc si lansarea cartii semnate de Andrea Sabbadini "Moving Images. Psychoanalytic Reflections on Film" ("Imagini miscatoare. Reflectii psihanalitice asupra filmului", in traducerea Irinei Margareta Nistor si aparutǎ la editura Trei). Depasind incercarile psiho-istorice superficiale de a analiza cineastii prin produsele lor sau a aplica concepte psihanalitice in film, Sabbadini demonstreaza in cartea sa ca atat cinematograful, cat si psihanaliza pot beneficia de un dialog reciproc interdisciplinar plin de substanta.

Citeste si:
Bergenbier lansează Caraiman, cel mai nou brand din segmentul de...
Bergenbier lansează Caraiman,...

De asemenea, la aceasta editie a festivalului va fi proiectat filmul "Bernie", in regia lui Richard Linklater, cu Jack Black, Matthew McConaughey si Shirley MacLaine. Filmul este inspirat dintr-o poveste reala - o crima comisa intr-un orasel din Texas. Pentru rolul criminalului din "Bernie", Jack Black a primit o nominalizare la Globurile de Aur. Totodata, "Clouds of Sils Maria", in regia lui Olivier Assayas, cu Juliette Binoche si Kirsten Stewart, va fi proiectat in festival. Filmul a fost inclus in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes 2014 si a castigat premiul pentru cea mai buna actrita (Juliette Binoche).

Un alt film din festival va fi "Cele patru sute de lovituri/ Les quatre cents coups", in regia lui Francois Truffaut, cu Jean- Pierre Leaud in rolul principal. Filmul a castigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Cannes din 1959, a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu in 1960 si a avut nominalizari la premiile BAFTA.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Festivalul de Psihanaliza si Film va include o selectie de scurtmetraje nationale si internationale. Toate filmele vor fi urmate de discutii la care vor participa regizori, producatori, actori, critici de film si psihanalisti.

Cea de-a treia editie a Festivalului International de Psihanalizǎ si Film este organizata de Asociatia FAMart, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Uniunii Cineastilor din Romania si al Institutului Cultural Roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.