19 la suta dintre adolescentii romani, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, nu merg la scoala, rezulta dintr-un studiu prezentat miercuri de UNICEF.

Studiul privind copiii/tinerii din afara sistemului de educatie i-a inclus pe cei care au urmat scoala in trecut, dar au abandonat, precum si pe cei care nu au frecventat niciodata scoala. Astfel, s-a putut stabili ca aproape 183.000 de copii in anul scolar 2010/2011 si 174.000 de copii in 2011/2012 nu erau cuprinsi in sistemul de invatamant.

"Aceste cifre reprezinta 19 la suta din populatia de 15-18 ani, proportie ce ramane constanta la nivelul celor doi ani asupra carora s-a focalizat analiza. Segmentul de populatie de varsta corespunzatoare invatamantului secundar superior care prezinta riscul cel mai ridicat privind participarea la educatie este reprezentat de copiii din mediul rural. Rata abandonului scolar din anul 2011/2012 indica un risc crescut pentru elevii din zonele rurale: valoarea indicatorului este cu aproximativ 30 la suta mai mare in cazul acestora fata de cei din urban
", rezulta din studiu, citat de MEDIAFAX.

Reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, considera ca aceasta rata de neparticipare scolara in randul adolescentilor este foarte mare, atat pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana, cu consecinte serioase.

Blanchet a precizat ca, prin comparatie, Bulgaria are o rata de necuprindere scolara in randul tinerilor de 15-18 ani de 12,5 la suta, iar Ungaria, de 11,5 la suta.

Reprezentantul UNICEF a mai atras atentia si asupra faptului ca Romania aloca cel mai mic buget din UE pentru educatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.