NATO intentioneaza sa construisca cinci baze in Europa de Est pentru a contracara amenintarea rusa. Cele cinci baze vor fi construite in Polonia, Romania, Lituania, Letonia si Estonia, a anuntat cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bazele vor fi folosite pentru logistica, pentru misiuni de recunoastere si planificare si vor avea personal multinational permanent cuprins intre 300 si 600 de angajati in fiecare baza, potrivit cotidianului german. Acest personal exclude trupele actuale, a caror mobilizare in Europa de Est este limitata de tratatul din 1997 dintre Rusia si NATO. "Contingente mici" de trupe NATO vor fi prezente la aceste baze tot timpul, sustine cotidianul, citand informatii secrete despre acest plan, scrie MEDIAFAX.

In plus, NATO va avea o forta de reactie rapida de 4.000 de persoane, pregatita sa se mobilizeze in est in decurs de doua pana la sapte zile.

Planul va fi discutat la summitul NATO din aceasta saptamana, adauga cotidianul. Documentul clasifica explicit Rusia ca o amenintare si sustine ca suplimentarea prezentei NATO in est este justificata de protejarea noilor membri ai aliantei fata de Rusia.

Rusia a anuntat public ca intentioneaza sa isi consolideze apararea in est saptamana trecuta, dar nu a oferit detalii. Organizatia s-a extins in anii 1990 si 2000 pentru a include tarile est-europene care au fost anterior membre ale Pactului de la Varsovia, condus de Moscova.

Polonia, tarile baltice si Canada au cerut anularea Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit Der Spiegel, care citeaza surse din cadrul NATO si al Guvernului german. NATO a acuzat Rusia saptamana trecuta ca a trimis un contingent militar limitat in estul Ucrainei pentru a ajuta insurgenta prorusa din aceasta regiune. Oficial, Moscova neaga ca sustine rebelii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.