Social 29 August 2014 17:37
Ministerul invatamantului a introdus noi cursuri pentru elevii claselor a III-a si a IV-a si pentru liceeni.

Astfel, copii din scoala primara vor putea invata despre arhitectura si mediul construit, iar elevii din liceele de muzica vor putea studia istoria jazzului.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programa scolara pentru disiplina optionala "De-a arhitectura. Educatie pentru arhitectura si mediu construit" pentru clasele a III-a si a IV-a. Timp de o ora pe saptamana, elevii acestor clase se vor familiariza cu modul in care se construieste mediul, dar si cu elemente minimale de arhitectura.

Programa propune si activitati in aer liber

Anterior adoptarii, a existat un proiect de programa scolara, pilotat in cinci scoli din Bucuresti, pe parcursul anului scolar 2012 - 2013. Proiectul a fost elaborat in colaborare cu specialistii din Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Arhitectura si specialistii Departamentului de Stiinte ale Educatiei din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii Bucuresti.

Au fost aprobate, de asemenea, si programele scolare pentru invatamantul liceal, profilul artistic, specializarea Muzica, destinate disciplinelor optionale "Muzica vocala de jazz - muzica usoara" si "Istoria jazzului". Prima disciplina vizeaza elevii din ciclul liceal, clasele IX - XII, iar cea de-a doua, elevii din clasele a XI-a si a XII-a.

In cadrul disciplinei "Muzica vocala de jazz - muzica usoara", elevii vor aprofunda genurile si formele muzicale specifice: ragtime, blues, boogie -woogie, bebop, jazz afro-brazilian etc. In plus, elevii vor invata sa interpreteze vocal si sa realizeze acompaniamente vocal - instrumentale solo sau in grup pentu acest gen.

Disciplina "Istoria Jazzului" este axata pe prezentarea originilor si contextului istoric al aparitiei jazzului, iar liceenii carora li se adreseaza vor invata sa opereze cu concepte si termeni specifici, dar si sa identifice forme de expresie in muzica, literatura si dans.

Citeste si:
Prima zi din anul școlar 2023-2024. Aproximativ 2.700.000 de elevi...
Prima zi din anul școlar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.