Social 28 August 2014 14:47
Dan Voiculescu a iesit din perioada de carantina si va afla saptamana viitoare care vor fi conditiile regimului de detentie.

Surse din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) au precizat, pentru MEDIAFAX, ca aceasta comisie se va intruni la inceputul saptamanii urmatoare pentru a stabili locul si regimul de dententie in cazul condamnatilor din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Potrivit legislatiei in vigoare, perioada de carantina a persoanelor care intra intr-un penitenciar este de 21 de zile, insa aceasta poate fi prelungita cu inca noua zile, daca acest lucru este necesar. Omul de afaceri Dan Voiculescu urmeaza se excute pedeapsa in regim inchis intrucat el a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, iar legea prevede ca persoanele care primesc mai mult de trei ani vor primi un astfel de regim de detentie.

Care sunt conditiile?

Regimul de detentie se stabileste si in functie de varsta detinutului, starea de sanatate si antecedentele penale ale acestuia. Dan Voiculescu are 67 de ani, iar Gheorghe Mencinicopschi, 65 de ani. Potrivit prevederilor legale, ei ar putea fi eliberati dupa ce executa o treime din pedeapsa, intrucat au implinit 60 de ani. Conform HG 1896/2006, imediat dupa ce au ajuns la penitenciar, persoanele private de libertate sunt repartizate in sectia pentru carantina si observare. Acestea vor fi cazate separat in camere, in raport de sex, varsta, stare de sanatate, situatie juridica, natura infractiunii, precum si de alte cerinte legale, de ordine interioara sau de siguranta.

In perioada de carantina si observare se studiaza comportamentul si personalitatea persoanelor private de libertate, se efectueaza examene medicale, activitati de educatie sanitara, examene psihologice, se evalueaza necesitatile educationale, mediul socio-cultural de provenienta, scopul final fiind acela al "formularii diagnosticului si prognozei criminologice, precum si gradul de adaptabilitate la privarea de libertate", potrivit articolului 77 al aceleiasi hotarari de guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.