Social 23 August 2014 11:15
Numarul donatorilor a crescut de trei ori in Romania si la multe centre au fost cozi kilometrice, dupa apelul ministrului Sanatatii, dar ar fi bine ca oamenii sa se mobilizeze constant, a declarat, vineri, directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala, Andrei Rosin.

"Zilele acestea, mai ales azi (vineri, n.r.) au fost cozi kilometrice. Am avut de trei ori mai multi donatori decat in zile obisnuite. Este foarte bine, dar avem nevoie de donatori constanti, pentru ca sunt spitale care consuma tone de sange si ma refer numai la Bucuresti", a spus Andrei Rosin, pentru MEDIAFAX.

Potrivit directorului, mai sunt spitale care inca reclama lipsa de sange.

"Numai la Spitalul Fundeni sunt 30 de copii cu leucemie care necesita zilnic produse de sange. Vorbesc numai de copii cu leucemie. Mai este Institutul inimii «C.C. Iliescu» - tone de sange, la transplantul de ficat se suge sange cum n-am pomenit. Apoi, spitalele Sf Ioan, Bagdasar, Floreasca, Coltea", a aratat Rosin

El a atras insa atentia ca, daca ar veni toata populatia Bucurestiului sa doneze, nu ar avea unde, laudand ideea ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu de a deschide doua centre din toamna. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, joi, ca va reinfiinta centrele mari de donare din spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Sanatatii a facut un apel catre cetateni sa doneze sange, avand in vedere sesizarile primite privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare.

Donatorii de sange trebuie sa aiba intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine), iar femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie sau in perioada menstruala.

Totodata, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii si cancer.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.