Social 8 August 2014 09:15
Presedintele CJ Braila, Gheorghe Stancu, adus, joi seara, la sediul DNA Galati, pentru a fi audiat in dosarul in care este cercetat pentru abuz in serviciu.

Alaturi de seful CJ Braila, au mai fost retinuti de procurorii anticoruptie in acest dosar Florin Mija si Nicolae Moisiu, functionari publici, membri in comisiile de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata, anunta MEDIAFAX.

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori a reiesit ca, in cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 2009 - 2010, inculpatii Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Braila (ordonator principal de credite), Mija Florin si Moisiu Nicolae si-au incalcat atributiile de serviciu, in contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achizitii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local si judetean, organizate de CJ Braila.

Modul in care au fost organizate si s-au derulat licitatiile in perioada de referinta a condus la situatia ca un numar de trei societati comerciale sa detina monopolul lucrarilor licitate de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean.

In situatia in care existau si alti ofertanti, firmele agreate fie ofereau pretul cel mai mic, fie indeplineau "anumite" conditii apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, situatie care, in mod inevitabil, a condus la castigarea procedurilor respective, arata procurorii DNA.

De altfel, la una din firme Bunea este, in mod indirect, actionar, mai spun procurorii.

Totodata, la aceasta situatie s-a ajuns din cauza exercitarii defectuoase a atributiilor de serviciu de catre membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar si gestionarii ineficiente a bugetului local de catre presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea si calitatea de ordonator principal de credite.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, acuzații dure la adresa soțului, în plin divorț. De...
Diana Șoșoacă, acuzații dure...

Potrivit DNA, urmare a indeplinirii in mod defectuos a atributiilor de serviciu de catre functionarii mentionati s-a cauzat un prejudiciu in valoare totala de 2.924.817,60 lei si vatamarea intereselor legitime ale agentilor economici care au participat la procedurile de achizitii publice si au fost descalificati in mod discriminatoriu.

Cei trei inculpati urmeaza a fi prezentati, vineri, Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii DNA au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii: Georgel Ghenea, Jenica Dumitrascu, Vasile Puia, Ionica Popescu si Ionel Pusca, functionari publici, membri in comisiile de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

De asemenea, sunt urmariti penal Vasile Soare si Cristian Catalin Stancic, administratori ai unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu in forma continuata, si Camelia Bratu, Cornel Grigore si Gheorghe Ciudatu, diriginti de santier, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Acestia din urma, in calitate de diriginti de santier, au avizat situatii de plata, in luna septembrie 2009, facand posibila plata lucrarilor, desi procesele verbale de receptie a acestora fie nu se regasesc la dosar, fie au fost incheiate in cursul anului 2010.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, precum si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.