Social 2 August 2014 10:34
Alerta de calatorie in Libia a fost ridicata la nivel maxim, ceea ce inseamna ca romanii aflati in aceasta tara sunt sfatuiti sa plece imediat, a anuntat, vineri seara, MAE, care analizeaza evolutia situatiei de securitate, din perspectiva mentinerii activitatii Ambasadei Romaniei la Tripoli.

"Avand in vedere evolutia ingrijoratoare a situatiei de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe a ridicat alerta de calatorie la nivel maxim (Pericol major - Parasiti imediat zona sau tara!)", se arata in comunicatul Ministerul de Externe, scrie MEDIAFAX.

MAE precizeaza ca va continua "sa analizeze cu atentie evolutia situatiei de securitate din Libia, inclusiv din perspectiva mentinerii activitatii Ambasadei Romaniei la Tripoli".

"Pentru moment, Ambasada Romaniei ramane operationala si actioneaza in directia acordarii asistentei si protectiei consulare cetatenilor romani aflati inca pe teritoriul Libiei", mai informeaza Ministerul.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda ferm cetatenilor romani sa evite orice fel de calatorie in Libia.

In contextul intensificarii violentelor din Libia din ultimul timp, mai multe ambasade au fost inchise, iar personalul diplomatic a fost evacuat. Ziarul italian Il Messaggero a scris, vineri, ca Ambasada Romaniei este printre putinele misiuni diplomatice ramase deschise la Tripoli, unde confruntarile intre militii islamiste rivale s-au soldat, potrivit estimarilor, cu circa 200 de morti, in ultimele doua saptamani. Conform unor surse diplomatice citate de presa italiana, singurele ambasade ramase deschise la Tripoli sunt cele ale Romaniei, Italiei, Maltei, Marii Britanii si Ungariei.

Situatia din Libia s-a deteriorat puternic in ultimele zile, in special in jurul aeroportului din Tripoli, unde au avut loc lupte violente intre militii rivale, care au provocat moartea a 100 de persoane si importante pagube materiale de la jumatatea lui iulie. Confruntarile, cele mai violente la Tripoli de la indepartarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, in 2011, au izbucnit in urma unui atac comis de o grupare armata alcatuita din combatanti islamisti si fosti rebeli din orasul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care incearca sa-i alunge de la aeroport pe fostii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.