Social 22 Iulie 2014 15:12
Absolventii din promotia 2014 care vor sa beneficieze de indemnizatia de somaj de 250 de lei trebuie sa se inscrie la agentiile judetene de ocupare de care apartin, in termen de 60 de zile de la data finalizarii studiilor.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, prevede ca absolventii institutiilor de invatamant promotia 2014 au la dispozitie 60 de zile de la data absolvirii studiilor pentru a se inregistra, in baza de date a agentiilor judetene de care apartin, ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Conform legii, absolvent al unei institutii de invatamant este persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in una din institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

ANOFM a precizat ca, in urma inregistrarii, absolventii beneficiaza de informare si consiliere profesionala pentru evaluarea si autoevaluarea personalitatii in vederea orientarii profesionale, instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, tehnici de prezentare la interviuri de angajare, medierea muncii, indemnizatie de somaj si formare profesionala.

Retail jobs

Indemnizatia de somaj poate fi solicitata doar de tinerii care, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale, sunt inregistrati la serviciile publice de ocupare, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, care in prezent este de 500 de lei.

"Aceasta se acorda timp de sase luni si este de 250 lei", potrivit ANOFM, citati de MEDIAFAX.

Absolventii inregistrati la ANOFM care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni beneficiaza de o prima de incadrare in valoare de 500 lei. Acest drept poate fi solicitat in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii.

De asemenea, absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, in perioada de acordare a indemnizatiei, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Si acest drept poate fi solicitat in termen de cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

Citeste si:
Ponta: Socrul meu a avut mandat de interceptare totala in 2014
Ponta: Socrul meu a avut...

ANOFM a mai aratat ca absolventii pot beneficia si de prime de mobilitate. Astfel, cei care in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii. Totodata, tinerii care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

"Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca", a precizat ANOFM.

Citeste si:
Bacalaureat 2022: 126.454 de absolvenți de liceu s-au înscris la BAC
Bacalaureat 2022: Încep...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.