Social 16 Iulie 2014 12:15
Marinarii romani de pe o nava comerciala, stationata intr-un port canadian, aflati intr-un conflict de munca cu armatorul au primit provizii alimentare si nu doresc sa paraseasca vasul pana nu se rezolva litigiul cu angajatorul, a precizat MAE.

Potrivit sursei citate, Consulatul General al Romaniei la Toronto cunoaste cazul celor 19 marinari romani despre care presa canadiana a scris ca sunt in greva din cauza salariilor neplatite. Din informatiile obtinute de Consulatul de la Toronto, marinarii se afla, din 8 iunie, pe o nava comerciala, in portul Oshawa, in provincia canadiana Ontario.

MAE informeaza ca, in urma verificarilor efectuate, a rezultat ca echipajul se afla intr-o stare buna de sanatate si nu intentioneaza sa paraseasca nava pana la solutionarea conflictului de munca cu angajatorul. De asemenea, cu sprijinul acordat de parohia ortodoxa locala, marinarii romani au primit provizii alimentare, transmite MEDIAFAX.

Reprezentantii oficiului consular roman au intreprins demersurile necesare atat pe langa Autoritatea Portului Oshawa, cat si pe langa armator, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare care sa conduca la solutionarea cat mai rapida a litigiului de munca, precizeaza Ministerul de Externe.

Optsprezece marinari romani si capitanul lor rus au ramas fara mancare si apa potabila, de doua saptamani, la bordul navei lor ajunse in portul Oshawa, in provincia canadiana Ontario, si sunt in greva din cauza salariilor neplatite, relateaza Huffington Post Canada, in pagina electronica. Sindicatul international al marinarilor din Canada a declarat ca echipajul din Romania si capitanul rus nu a fost platiti din aprilie si ar fi fost lasati fara provizii de proprietarul navei.

Inspectorul Federatiei internationale a muncitorilor in transporturi Vince Giannopoulos a declarat ca nava a ajuns in apele canadiene in urma cu o luna venind din Europa si ca cei 19 marinari aflati la bord au fost "abandonati" fara mancare sau apa de doua saptamani. Giannopoulos a declarat ca, de cand au ajuns portul Oshawa, in urma cu o saptamana, marinarii sunt disperati si le cer pescarilor echipamente pentru a putea prinde peste, desi ulterior le-au fost furnizate provizii.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

El sustine ca proprietarul navei are probleme financiare dar ca se desfasoara negocieri pentru ca acesta sa le plateasca salariile marinarilor si sa puna capat crizei.

Nici proprietarul navei, cu sediul in Germania, nici capitania portului Oshawa nu au putut fi contactati luni seara pentru a comenta situatia.

Giannopoulos, care se numara printre persoanele ce au mers la bordul navei, a declarat ca deocamdata situatia "arata bine" si ca echipajul si capitanul sunt in greva, refuzand sa descarce nava, inca de vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.