Social 16 Iulie 2014 12:28
Castelul Bran din Romania reprezinta o destinatie fantastica pentru iubitorii de vampiri din intreaga lume, scrie publicatia britanica Daily Mail, care detaliaza istoria fortaretei situate in judetul Brasov, despre care cotidianul mai spune ca este "un edificiu misterios si frumos".

"Castelul Bran, care este pozitionat pe un varf de colina de langa Brasov, in centrul Romaniei, a fost strans legat de Contele Dracula. Construit la inceputul secolului al XIV-lea, castelul este deschis publicului, vizitatorii avand posibilitatea sa cerceteze camerele care scartaie si pasajele intunecate", scriu jurnalistii britanici, intr-un articol publicat pe dailymail.co.uk.

Potrivit publicatiei britanice, turistii cu o vedere agera vor descoperi insa ca Dracula nu a existat. Faimosul vampir a fost creat de romancierul irlandez Bram Stoker in volumul sau emblematic "Dracula", publicat in 1897. Pe de alta parte, Stoker nu a vizitat niciodata Romania. Dracula este un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat pe un varf de stanca inalta, de unde strajuieste valea raului serpuind prin principatul Transilvaniei. Castelul Bran este insa singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, astfel ca lumea intreaga se refera la el ca fiind Castelul lui Dracula, mai scrie Daily Mail.

Cunoscut sub numele de Vlad Tepes, "acest aristocrat ferm a fost cel care a condus Valahia, care acum se afla in Romania, in secolul al XV-lea, cel mai probabil intre 1456 si 1462, o perioada in care regiunea era sub ocupatie otomana", scrie Daily Mail. Totodata, publicatia precizeaza ca Vlad, un membru al casei Draculesti, si-a castigat reputatia ca urmare a executiilor frecvente prin tragere in teapa pe care le ordona.

Unii istorici afirma ca Vlad al III-lea a fost capturat de regele maghiar Matei Corvin in 1462, fiind transferat la aceasta fortareata, unde a stat doua luni in inchisoarea subtereana. Acesta este si unul dintre motivele pentru care actualii proprietari ai Castelului Bran il promoveaza ca fiind "Casa lui Dracula", mai spune Daily Mail.

De asemenea, istoricii sustin ca proprietatea prezinta o asemanare notabila cu cea a cetatii terifiante de pe deal, descrisa atat de tulburator in romanul lui Stoker. Desi recunosc faptul ca Stoker nu a calatorit in Romania, inainte sau dupa ce a scris capodopera in care vorbeste despre Dracula, proprietarii afirma ca "descrierea imaginara a Castelului lui Dracula, asa cum apare el in gravura tiparita in prima editie a romanului «Dracula», este izbitor de asemanatoare cu cea a Castelului Bran", remarca Daily Mail.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Castelul Bran atrage in fiecare an aproximativ jumatate de milion de turisti. Cei care vor vizita fortareata vor descoperi un frumos edificiu, chiar daca are sau nu legatura cu vampiri, mai spune Daily Mail.

Publicatia britanica mai afirma ca multe dintre camerele castelului sunt amenajate cu mobila si corpuri de iluminat cumparate de regina Maria, o iubitoare si o colectionara de arta, ultima regina consorta a Romaniei, la inceputul secolului al XX-lea.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.

Citeste si:
Munții României, în topul locurilor de vizitat după ridicarea...
Munții României, în topul...

Castelul Bran a fost retrocedat in mai 2006 proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg in 2009, dupa ce reprezentantii Muzeului Bran si ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.