Aproximativ un sfert dintre copiii de opt ani sunt supraponderali sau obezi, prevalenta fiind de aproape doua ori mai mare la baieti fata de fete, iar cinci la suta sunt subnutriti, potrivit unui studiu realizate de Ministerul Sanatatii, in cadrul unui proiect coordonat de OMS.

Studiul realizat de catre Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul proiectului coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), arata ca prevalenta supraponderalitatii este usor mai crescuta la fete decat la baieti si semnificativ mai mare in mediul urban fata de cel rural.

"Prevalenta obezitatii este semnificativ mai mare in mediul urban fata de mediul rural si cel semi-urban si de aproape de doua ori mai mare la baietii de opt ani din Romania fata de fetele cu aceeasi varsta", arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa transmis luni agentiei MEDIAFAX.

In urma centralizarii datelor a rezultat ca aproximativ doua treimi dintre copiii inclusi in studiu sunt normoponderali, cinci la suta sunt subnutriti, iar peste unu la suta sufera de subnutritie severa.

"Aproximativ un sfert dintre subiectii studiati sunt supraponderali sau obezi. Prevalenta suprapoderalitatii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din Romania este de 26,75 la suta, iar prevalenta obezitatii este de 11,6 la suta. La nivel european, prevalenta supraponderalitatii (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de opt ani, conform raportului primei runde a studiului COSI, a variat intre 19,3 la suta si 49 la suta la baieti si 18,4 la suta - 42,5 la suta la fete. Prevalenta subnutritiei (inclusiv cea severa) in tarile participante la prima runda este in general sub 2,5 la suta. Valori mai mari s-au inregistrat in Bulgaria si Cehia (3,2 la suta)", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
STUDIU Schimbările climatice vor ucide urșii polari până în 2100
STUDIU Schimbările climatice...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

In ceea ce priveste distributia starii de nutritie pe sexe, la nivel national, aproximativ cinci la suta dintre fete si acelasi procent dintre baieti au subnutritie, iar subnutritie severa prezinta aproximativ unu la suta. Procentul de fete normoponderale (71,1) este cu 5,9 mai mare fata de procentul de baieti normoponderali (65,2).

"Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8 la suta) este cu 6,1 la suta mai mare decat la fete (23,7 la suta). Prevalenta obezitatii la baietii de opt ani din Romania (15,03 la suta) este cu 6,79 la suta mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi varsta (8,24 la suta). Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalenta excesului de greutate in Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de opt ani a variat intre 22,1 la suta (Belgia) si 49 la suta (Italia) la baieti, iar la fete intre 22,7 la suta (Belgia) si 42,5 la suta (Italia)", se arata in comunicat.

Prevalenta obezitatii se inscrie intre urmatoarele limite: 7,5 la suta in Norvegia - 26,6 la suta in Italia la baieti si sase la suta in Norvegia - 17,3 la suta in Italia la fete. Prevalenta subnutritiei severe nu difera semnificativ in functie de gradul de urbanizare (6,1 la suta in rural fata de 4,2 la suta in urban si 3,8 la suta in semi-urban).

"Cea mai mare parte dintre copiii inclusi in studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de rezidenta (mediul urban - 64,2 la suta, 71,2 la suta in semi-urban, 72,2 la suta in rural). In functie de mediul de rezidenta, prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la nivel national este de 31,6 la suta in mediul urban si 21,7 la suta in mediul rural. Cea mai ridicata prevalenta a obezitatii la copiii de opt ani din Romania s-a inregistrat in mediul urban (13,15 la suta), urmata de cea din mediul rural (10,18 la suta) si semi-urban (9,85 la suta)", mai rezulta din studiu.

Citeste si:
Rafila: ”Calitatea testelor Covid-19 nu este aceeași în toată țara”
Rafila: ”Calitatea testelor...

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aratat ca obezitatea copiilor este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este in crestere in intreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa.

"Consecintele supraponderalitatii in timpul copilariei constau in boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si de o scadere a stimei fata de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat in 2010 fata de anul 1980 (OMS). Din aceasta cauza, Romania, si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In Romania, studiul s-a desfasurat pentru grupa de varsta opt ani, iar datele au fost colectate in luna mai 2013, pe parcursul a trei saptamani, conform metodologiei si calendarului propuse de OMS.

Masuratorile au fost realizate pe un esantion reprezentativ de 207 scoli, din mediul urban si rural, alese prin randomizare simpla, folosind ca baza de esantionare totalitatea scolilor primare din tara care au un numar de copii inscrisi de cel putin 40 de elevi / scoala (4.589 de scoli).

Citeste si:
Politistii supraponderali din Mexic, obligati sa tina dieta
Politistii supraponderali din...

Copiii au fost clasificati conform standardelor OMS (subponderali, normoponderali si supraponderali inclusiv obezi), iar datele se vor include in baza de date a Biroului Regional OMS pentru nutritie, obezitate si activitate fizica.

Populatia inclusa in studiu a fost constituita in proportii relativ egale din baieti si fete, de asemenea din copii din mediul rural si urban, copiii din semi-urban fiind asimilati ca apartinand populatiei rurale.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.