Social6 Iulie 201411:16

Lectura de 2 minute

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat, sambata, ca nu exista riscuri pentru sanatatea publica pe litoralul romanesc, precizand ca a solicitat institutiilor din domeniul cercetarii si al protectiei mediului un raport privind situatia apelor marine din Romania.

Mihnea Costoiu a precizat ca a cerut sa fie realizat un raport cu privire la situatia apelor marine din Romania, precum si efectuarea de verificari cu privire la existenta unor riscuri similare in zona litoralului Marii Negre, dupa ce autoritatile de resort din Bulgaria au semnalat un posibil risc cu privire la sanatatea persoanelor aflate pe litoral.

"Pentru moment, datele stiintifice cuprinse in analizele periodice arata ca nu exista niciun risc pentru sanatatea publica a turistilor aflati pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificari suplimentare, ale caror concluzii vor fi comunicate publicului in cel mai scurt timp", a spus ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Calitatea apelor de imbaiere din Romania se afla permanent in atentia autoritatilor, fiind obiectul unor analize bilunare efectuate de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina, in colaborare cu Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral.

Cele mai recente rapoarte nu indica existenta vreunui pericol public sau a unei contaminari a litoralului romanesc, a precizat Costoiu.

Citeste si:
8 obiceiuri zilnice despre care nu stiai ca iti pot imbatrani prematur
8 obiceiuri zilnice despre...

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Constanta au anuntat, vineri, ca probele recoltate pana in prezent din apele Marii Negre, pe teritoriul litoralului romanesc, sunt in conformitate cu legislatia in vigoare, iar calitatea apei este "excelenta".

"DSP Constanta a inceput monitorizarea calitatii apei de imbaiere in acest sezon pe litoral din data de 15 mai. Pana in prezent, toate probele recoltate s-au incadrat in valoarea de referinta a standardului, in conformitate cu legislatia europeana si romaneasca in vigoare", au aratat reprezentantii DSP Constanta, intr-un comunicat de presa.

Conform ultimului raport intocmit de specialistii DSP Constanta pentru perioada 23 - 27 iunie, calitatea apei de mare in zona Mangalia, care cuprinde statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, este "excelenta".

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica mai spun ca, in urma unei solicitari a Ministerului Sanatatii facute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei marii cu virusul hepatic A in zona litoralului bulgaresc, a fost suplimentata recoltarea de probe de apa de mare in zona limitrofa frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipa de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape marii in zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia si Saturn, rezultatele urmand sa fie prezentate dupa analizarea acestora.

Citeste si:
Andrei Caramitru ofera solutii pentru problemele din trafic
Andrei Caramitru ofera...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.