Incepand de luni romanii pot solicita transmiterea pasapoartelor simple electronice la domiciliu/resedinte contra unei taxe suplimentare de 8,68 de lei.

Directia Generala de Pasapoarte vine astfel in sprijinul cetatenilor prin includerea facilitatii de transmitere a pasapoartele simple electronice la domiciliu/resedinta solicitantului, prin curierat rapid. Prin aceasta masura se elimina obligatia persoanelor de a se prezenta la ghiseu pentru a ridica pasaportul, ramanand doar necesitatea prezentarii la momentul depunerii documentelor necesare eliberarii documentului de calatorie, se arata in comunicat.

Curierul va livra pasaportul sub semnatura de primire doar titularului, unuia dintre parinti (in cazul minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani) sau unei persoane imputernicite (prin procura speciala autentificata). Destinatarul primeste automat un sms in care este informat cu privire la ziua in care va fi efectuata livrarea, adresa la care va sosi curierul si numarul de document de transport ce va insoti plicul cu pasaportul.

Daca in termen de cinci zile lucratoare de la primirea notificarii prin sms destinatarul pasaportului nu este gasit la adresa iar curierul nu a putut lua legatura telefonic cu destinatarul, plicul continand pasaportul va fi returnat la sediul serviciului public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple (SPCEEPS) judetean din raza de domiciliu/resedinta. Pasaportul va putea fi preluat oricand de la sediul respectivului serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, scrie medaifax.

Termenul legal de eliberare a pasaportului simplu electronic este de cel mult 30 de zile. In practica, Directia Generala de Pasapoarte elibereaza aceste documente de calatorie in 10 zile lucratoare.

Citeste si:
Românii pot intra pe teritoriul Croației doar cu testul Covid-19...
Românii pot intra pe...

Costul pasaportului simplu electronic, cu valabilitate 5 ani, este de 270 de lei, respectiv de 244 de lei pentru minorii sub 12 ani, actul avand valabilitate de 3 ani. In ambele cazuri se adauga o taxa de eliberare a pasaportului de 22 de lei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.