Social 21 Iunie 2014 13:12
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti are nevoie de peste 27 milioane de euro pentru lucrarile de consolidare si restaurare, au declarat reprezentantii Ministerului Culturii (MC), patrimoniul acestuia urmand sa fie mutat, cel mai probabil, la Casa Presei.

Ministerul Culturii precizeaza, intr-un raspuns la solicitarea MEDIAFAX, ca "o viitoare investitie in consolidarea si reabilitarea cladirii-monument istoric a Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) presupune parcurgerea mai multor etape intre care, prioritara, ar fi refacerea proiectului, iar cea mai importanta si dificila este asigurarea fondurilor bugetare suficiente unei astfel de restaurari".

In acest context, MC a mentionat ca aceste proceduri necesita, in primul rand, "un efort de timp" care nu va permite demararea efectiva a lucrarilor in cursul acestui an.

"Din estimarile facute de catre Ministerul Culturii in baza analizei documentatiei de specialitate, reiese un total necesar pentru actualizarea proiectului si finalizarea lucrarilor pentru redeschiderea pentru public a tuturor celor 60 de sali de expozitie a Muzeului, de aproximativ 27 de milioane de euro, fara TVA. Pentru indeplinirea procedurilor de achizitie publica a contractului de proiectare, a celui de executie a lucrarilor si realizarea propriu-zisa a acestora in acord cu importanta istorica, arhitecturala si culturala a edificiului, dar si cu rolul esential al institutiei muzeale ce o adaposteste, estimam o perioada de timp necesara de 36 de luni de la data alocarii fondurilor", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Ministerului Culturii.

Intrebati cand va incepe mutarea tezaurului si unde vor fi mutate obiectele de patrimoniu de la MNIR, intre care se afla obiecte rare si valoroase, precum monede de aur de tip Koson si bratari dacice de aur, reprezentantii Ministerului Culturii au declarat ca este prematura discutia privind calendarul exact al mutarii respectivelor obiecte.

"Ministerul Culturii s-a adresat Ministerului Apararii Nationale (MApN) si altor institutii pentru sprijin in acest sens. Suntem in cautarea unui spatiu care sa indeplineasca o serie de conditii speciale cum ar fi: sa ofere siguranta seismica necesara, sa nu prezinte infiltratii sau igrasie, sa se afle intr-o stare de conservare cat mai buna si sa permita asigurarea securitatii", au precizat acestia.

Ei au precizat ca reprezentantii Ministerului Culturii si conducerea MNIR au vizitat recent spatii care ar putea primi aceasta destinatie, urmand ca decizia sa fie luata in cel mai scurt timp. "Mutarea bunurilor culturale din patrimoniul MNIR se va realiza numai dupa ce spatiul identificat va fi amenajat corespunzator primirii acestor bunuri", au mai spus acestia.

Citeste si:
Ciucă şi-a exprimat susţinerea faţă de consolidarea bazelor...
Ciucă şi-a exprimat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.