Social20 Iunie 201415:04

Lectura de 2 minute

Stefan Iordache va fi omagiat, marti, la Madrid, organizatorii evenimentului pregatind un recital sustinut de artistul Dorel Visan si proiectia lungmetrajului "Cel mai iubit dintre pamanteni", in regia lui Serban Marinescu, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR).

Evenimentul, organizat de Asociatia Culturala Vreau Bilet cu sprijinul Institutului Cultural Roman, se va desfasura incepand de la ora 20.00, la Centro Hispano Rumano din Madrid, si face parte din seria "In memoria marilor artisti". Acesta se adreseaza atat romanilor din Madrid, cat si publicului spaniol interesat de cultura si societatea romaneasca.

Ecranizare a cunoscutului roman al scriitorului Marin Preda, filmul "Cel mai iubit dintre pamanteni" are o distributie de exceptie, care numara, alaturi de Stefan Iordache, nume de referinta, precum Gheorghe Dinica, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Emil Hossu, Mircea Albulescu, Dorel Visan, Valentin Uritescu si Mariana Mihut.

Coleg de scena si bun prieten cu Stefan Iordache, artistul Dorel Visan va include in recital creatii din propriul sau volum intitulat "Psalmi".

Stefan Iordache s-a nascut pe 3 februarie 1941, la Calafat. Actorul si-a inceput cariera in cinematografie in 1963 si a jucat in aproape 30 de filme. Unul dintre cele mai memorabile roluri ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pamanteni" (1993), dupa romanul omonim al lui Marin Preda, in regia lui Serban Marinescu.

Citeste si:
Mărturii șocante ale unui medic: Persoanele peste 65 de ani sunt...
VIDEO Mărturii șocante ale...

Unul dintre primele filme in care a jucat a fost "Diminetile unu baiat cuminte"(1966), in regia lui Andrei Blaier. Au urmat "Bietul Ioanide", de Dan Pita, in 1980, "De ce trag clopotele, Mitica?", de Lucian Pintilie (1981), in care a jucat alaturi de Gheorghe Dinica, Razvan Vasilescu si Mircea Diaconu.

Iordache a mai jucat in "Concurs" (1982), de Dan Pita, "Ciuleandra" (1985), de Sergiu Nicolaescu, "Glissando" (1985), de Mircea Daneliuc, si "Ticalosii" (2007), in regia lui Serban Marinescu. Artistul a primit Premiul de Excelenta in Cinematografia Romaneasca in 2006, in cadrul celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film Transilvania.

Stefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Teatrul Nottara, Teatrul Mic si Teatrul National din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Catalina Buzoianu si Silviu Purcarte.

Citeste si:
Anul Kodaly marcat la Castelul Peles
Anul Kodaly marcat la...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.