Social 20 Iunie 2014 11:35
Scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securitatii, a decis irevocabil Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut, la inceputul lui aprilie 2011, Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Nicolae Breban, infomeaza MEDIAFAX.

Decizia de colaborare in cazul Nicolae Breban a fost data de CNSAS in martie 2011, iar dosarul in care Consiliul cerea constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a scriitorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal pe 4 aprilie 2011.

Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea CNSAS, constatand astfel calitatea de colaborator al Securitatii in privinta lui Nicolae Breban.

Hotararea a fost atacata de Nicolae Breban la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Miercuri, 18 iunie, ICCJ a admis recursul si a stabilit irevocabil ca Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securitatii.

"Sunt bucuros ca dupa trei ani de zile a fost luata aceasta decizie. Eu am ramas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru ca eu n-am dat in viata mea Securitatii un rand, dimpotriva, eram urmarit. Ma bucur ca Inalta Curte de Casatie si Justitie m-a reabilitat", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, scriitorul Nicolae Breban.

El a mai spus ca profesia sa este una publica si a avut de suferit din cauza deciziei CNSAS, precizand insa ca nu a luat o decizie daca va deschide un nou proces pentru a cere daune morale Consiliului.

Nicolae Breban, nascut in 1934, la Baia Mare, este romancier si eseist, precum si directorul revistei Contemporanul, editata de Fundatia Culturala Ideea Europeana.

A debutat literar in revista Viata studenteasca, in 1957. Opt ani mai tarziu, Breban a publicat primul sau roman, "Francisca" (tradus in limbile bulgara si rusa), distins cu premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane. In 1966, ii urmeaza romanul "In absenta stapanilor", iar in 1968, "Animale bolnave", premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-sef al revistei Romania literara.

Citeste si:
Andreea Bălan, detalii despre colaborarea cu Jador. De ce s-a dat...
Andreea Bălan, detalii despre...

Breban a semnat scenariul filmului "Rautaciosul adolescent", precum si scenariul si regia filmului "Printre colinele verzi", o ecranizare a romanului "Animale bolnave", inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes.

In 1973, apare romanul "Ingerul de gips", iar in 1975, versiunea in limba suedeza a romanului "In absenta stapanilor". Nicolae Breban a mai publicat volumele "Bunavestire" (1977), "Don Juan" (1981), piesele de teatru "Culoarul cu soareci" si "Batrana doamna si fluturele" (1981 - 1982, Paris), editia franceza a romanului "In absenta stapanilor" (1983, Flammarion, Paris), "Drumul la zid" (1984), versiunea franceza a romanului "Bunavestire" (1985, Flammarion, Paris), "Panda si seductie" (1991), volumul de versuri "Elegii parisiene" (1992), trilogia "Amfitrion" (1994) - "Demonii marunti", "Procuratorii","Alberta" -, "Riscul in cultura" (1997), "Ziua si noaptea" (1998), "Stricte amintiri literare" (2001), "Vointa de putere" (2001), "Sensul vietii. Memorii I" (2003), "Sensul vietii. Memorii II" (2004) si "Sensul vietii. Memorii III" (2006).

Citeste si:
Recursul în casație formulat de Piedone în dosarul Colectiv a fost...
Curtea Supremă a admis...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.