Social 13 Iunie 2014 15:30
Romanii vor urmari meciurile de la Cupa Mondiala din Brazilia, chiar daca echipa nationala antrenata de Victor Piturca nu a obtinut calificarea la turneul final, se arata intr-un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), inainte de competitia care a inceput joi.

Astfel, 58% dintre respondenti spun ca vor urmari meciurile din aceasta competitie. CM din Brazilia este urmarita cu precadere de barbati (81,5%), de respondentii cu educatie medie sau superioara si mai degraba de cei care locuiesc in Moldova si in regiunea de Sud a tarii, decat de cei din Transilvania.

Un sfert dintre participantii la studiul IRES (24%) sunt de parere ca Brazilia este tara a carei reprezentativa va castiga trefeul. Spania este vazuta drept campioana mondiala de 12% dintre participanti la sondaj, Germania de 6% si Argentina de 4%. Jumatate dintre cei chestionati nu stiu sa spuna care este tara care isi va adjudeca trofeul la aceasta editie.

Fotbalul este sportul preferat al romanilor si, deopotriva, cel mai urmarit, a relevat studiul, dupa ce 35% dintre participantii au indicat acest lucru, in timp ce 7% dintre respondenti spun ca nu au un sport preferat. Topul este completat de gimnastica (13%), tenis de camp (9%), handbal (5%) si patinaj artistic (4%).

In timp ce majoritatea barbatilor intervievati (59,2%) prefera fotbalul, pe primul loc in preferintele femeilor se afla gimnastica (24,1%). Aceasta este urmata de fotbal (12,4%), tenis de camp (11,2%), handbal sau patinaj artistic. Cristalizarea preferintelor in ceea ce priveste sportul este influentata de varsta, educatie si gen. Cei mai multi dintre respondentii fara un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri intre 18 si 35 de ani (10,8%) si au studii elementare (15,4%).

O proportie de 26% dintre cei chestionati declara ca urmaresc frecvent meciuri de fotbal. Tenisul se afla pe pozitia a doua in topul celor mai urmarite competitii sportive (18%), urmat de handbal cu 11%. Pe de alta parte 60% dintre participantii la acest studiu spun ca au urmarit unele dintre meciurile Simonei Halep de la Roland Garros, iar 13% declara ca au urmarit toate meciurile disputate de sportiva romanca la acest turneu.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Barbatii, cei peste 65 de ani, locuitorii din mediul urban, cei cu studii superioare si care locuiesc in regiunea de Sud a tarii sunt categoriile de public care au urmarit toate meciurile de la Roland Garros jucate de Simona Halep.

Cat priveste finala, 84% dintre cei chestionati cred ca Simona Halep ar fi meritat sa castige turneul de tenis de la Paris, iar 9% sustin ca nu ar fi meritat.

Un sfert dintre respondenti au un grad ridicat de optimism in ceea ce priveste parcursul Simonei Halep la Wimbledon si cred ca Simona Halep va castiga cu siguranta turneul de la Wimbledon, in timp ce 57% cred ca victoria ei este probabila.

Ilie Nastase este indicat de o treime dintre respondenti drept sportivul roman care a castigat, in trecut, turneul Roland Garros, 15% dintre cei chestionati o indica pe Virginia Ruzici, iar 8% pe Ion Tiriac. 43% dintre cei chestionati nu reusesc sa indice numele unui un castigator roman la Roland Garros.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Sportul de performanta este practicat de 17% dintre copiii respondentilor. O treime dintre cei care practica sport de performanta au ales fotbalul (32%), un sfert au optat pentru artele martiale (24%), 15% pentru inot, 7% pentru baschet. Tenisul de camp, handbalul si dansurile sportive sunt practicate de 5%.

Respondentii ai caror copii nu practica un sport de performanta spun ca le-ar din placut ca acestia sa aleaga fotbalul (24%), tenisul de camp (13%), handbalul (11%), inotul (9%) sau gimnastica (6%).

Principalele motive indicate de respondenti ca fiind determinante pentru nepracticarea unui sport de performanta de catre copiii lor sunt lipsa posibilitatilor financiare (19%), distanta pana la cel mai apropiat club sportiv (19%) si lipsa de interes/concentrarea pe scoala/varsta (11%).

Peste jumatate dintre romani (54%) cred ca, din punct de vedere financiar, pentru o familie din Romania este destul de putin accesibil sa isi dea copilul sa urmeze un sport de performanta, iar 20% cred ca este inaccesibil. Totusi, 22% cred ca acest lucru este foarte si destul de accesibil.

Citeste si:
Cristiano Ronaldo rămâne căpitanul naţionalei de fotbal a Portugaliei
Cristiano Ronaldo rămâne...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.