Social 30 Mai 2014 14:20
Un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint, dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Senatului Romaniei, vor fi lansate in circuitul numismatic pe 2 iunie, potrivit unui comunicat transmis de Banca Nationala a Romaniei.

Monedele din set (din aur, din argint si din tombac cuprat) vor avea valori nominale de 100 lei, 10 lei, respectiv 1 leu. Monedele vor avea forma rotunda, vor avea un diametru de 21 de milimetri, 37 de milimetri, respectiv 37 de milimetri si o greutate de 6,452 grame, 31,103 grame, respectiv 23,5 grame, transmite MEDIAFAX.

Aversul monedei din aur reda o reprezentare partiala a Palatului Parlamentului din Bucuresti, o imagine din timpul unei sedinte a Senatului, stema Romaniei, anul de emisiune "2014", valoarea nominala "100 LEI" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Aversul monedei din argint reda o reprezentare partiala a Palatului Parlamentului din Bucuresti, o imagine din timpul unei sedinte a Senatului, stema Romaniei, anul de emisiune "2014", valoarea nominala "10 LEI" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Aversul monedei din tombac cuprat reda o reprezentare partiala a Palatului Parlamentului din Bucuresti, o imagine din timpul unei sedinte a Senatului, stema Romaniei, anul de emisiune "2014", valoarea nominala "1 LEU" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretele domnitorului Alexandru Ioan Cuza si al mitropolitului Nifon - primul presedinte al Senatului, numele acestora, inscriptia in arc de cerc "150 DE ANI DE LA INFIINTAREA SENATULUI" si "1864", anul evenimentului aniversat.

Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede. Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate separat in capsule de metacrilat transparent.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 de seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat) si 250 de bucati de monede din argint. Preturile de vanzare sunt: 1.870 lei/bucata, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare; 310 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Senatului Romaniei au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Citeste si:
Putin vrea înființarea "Republicii Federale Ucraina". Care sunt...
Putin vrea înființarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.