Social 19 Mai 2014 10:52
Debitul Dunarii va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secunda pana pe 22 mai, iar viitura va stationa 4-5 saptamani in Romania, existand un risc nu de depasire a digurilor, ci de rezistenta a acestora, a anuntat ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

El a precizat ca nu se pune problema evacuarii de localitati si ca autoritatile sunt pregatite sa intervina cu un milion saci de nisipi si personal si echipamente inclusiv din judetele limitrofe celor dunarene.

Dragnea a aratat ca, in ultimele zile, autoritatile romane au primit foarte multe informatii contradictorii din Serbia si Bosnia, generate de faptul ca evolutia fenomenelor meteorologice a fost "salbatica", cu intemperii nemaiintalnite, iar datele transmise nu puteau convinge ca sunt reale.

"Am avut mai multe scenarii realizate, in functie de debitele prognozate, iar la un moment dat aparuse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secunda, ceea ce ar fi insemnat ca Dunarea ar fi depasit digurile si trebuia sa evacuam zeci de localitati. Astazi, avem date certe sa debitele prognozate ca si maxime sunt in jurul a 13.500 metri cubi pe secunda in 22 mai si nu mai avem varianta de a se depasi digul, in schimb avem aceasta viittura care va stationa pe teritoriul romanesc intre 4 si 5 saptamani. Nu mai avem riscul sa depaseasca digul, in schimb avem niste riscuri generate de rezistenta digului. Digurile de-a lungul Dunarii sunt de doua zile sub observatie pe toata lungimea din Romania, pentru a se afla daca apar eroziuni", a spus Dragnea.

Dunarea se afla, de sambata la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundatii, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit actualizarii unei avertizari emise de INHGA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.